Без да им се взимат привилегии

Заплатите на военни и полицаи може да се вдигнат с между 5 и 7 %

Цветанов: Отнемането на социални придобивки не е реформа, а създава напрежение

Заплатите на военни и полицаи може да се вдигнат с между 5 и 7 %

Реално заплатите в сектор "Сигурност" може да бъдат увеличени с между 5 и 7% без да се вземат социални придобивки, съобщи силовият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Разчетите показват, че ще има едно задължително 5%-но увеличение и то от вътрешно трансформиране и структуриране, проведено през последните три години", заяви Цветанов във Варна.

Финансовият министър обяви, че е възможно заплатите на военните да скочат с 5.8%, в МВР и ДАНС с 12%, но само при отказ от привилегии.

Според Цветанов обаче до отнемане на правомощия няма да се стигне.

"В разговори с финансовия министър Симеон Дянков и с министъра на отбраната Аню Ангелов се е коментирало, че не е разумно да се вземат социални придобивки, утвърдени през последните 20 години в обществото, за сметка увеличение доходите на служителите. Това не е форма за реформа, а начин за създаване на напрежение", посочи Цветанов.

Военният министър Аню Ангелов също заяви, че ще има увеличение на заплатите, но не уточни с колко.

"Да, признаваме, че има само една привилегия, която не е характерна за армиите от страните членки на НАТО и ЕС с много малки изключения това съществува – че военнослужещи и не само те и други социални групи имат право да се пенсионират само на основание на осигурителен стаж, без да има възраст, за да могат да получат тази своя пенсия. Това е единствената привилегия. Съгласни сме с Министерството на финансите, че това е привилегия. Всичко останало е компенсация в паричен вид на естествено нарушаване на обикновените условия за служба и труд и също така за компенсиране на доброволния отказ от граждански права, ставайки военнослужещ", каза Аню Ангелов.

Основна теза на Симеон Дянков е, че трябва да бъдат отнети привилегиите на военни и полицаи, но и сега явно той няма да получи подкрепа в правителството.

В МВР и ДАНС максималната платена отпуск е 52 дни, а при постъпване – 42 дни, в МО те са съответно – 40 и 30 дни. Според Закона за държавния служител максималният отпуск пък е 32 дни. Обезщетенията при пенсиониране в МВР и МО пък са до 20 заплати, а в ДАНС до 15. За държавните служители те са до 10 заплати. Освен това военните и полицаите имат и други социални привилегии и се пенсионират по-рано, като осигуровките им за пенсия и здраве се плащат от държавата.

Не се изключва Аню Ангелов да се съгласи да се въведе възраст за пенсиониране на военните, тъй като в момента има изискване само за стаж в системата – 27 години, от които 2/3 в системата. Подобна мярка няма да бъде приета тежко от военните, а ще позволи увеличението на заплатите да бъде представено в рамките на формулата "пари срещу реформи". Така няма да се налага военните да се разделят с по-дългите отпуски и изплащането на до 20 заплати при пенсиониране, на които държат много.

В неделя полицаите започват двудневен протест с искане за 25-процентно увеличение на заплатите. Военните няма да се включат в него, но се надяват на поне десетпроцентно увеличение.

"Трябва да търсим баланса както за решаване проблемите на служителите в системата за сектора за сигурност, но също така баланса сред всички останали секторни политики, които има в държавата. Ще намерим решения, които могат да бъдат добри и те ще бъдат в интерес на служителите, запазвайки баланса с всички останали секторни политики, които има в България", коментира Цветанов.
Според него финансовият министър е поставил като условие да се търсят вътрешни компенсаторни механизми, за да се вдигнат заплатите.

Той обясни, че в МВР са генерирани икономии от съкратени 3 000 незаети бройки и "навлизането на повече компютри, което е дало възможност за освобождаването на ресурси". Освен това са насочвани повече полицейски служители в населените места за сметка на по-малко служители в администрацията.

"Отнасям се с голям респект и уважение към всички служители на правоохранителната система. Положените усилия от министерството през последните години са само в духа за подобряване условията на работа на база финансовите възможности, които има днес държавата, и това, което изведохме също като основен приоритет, усвояването на повече средства по оперативните програми. По този начин ще има една достатъчно добра финансова инжекция като добавена стойност към общия бюджет на министерството", каза Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?