Заплатите на военните се вдигат с 9% засега, слага се обаче и възраст за пенсиониране

Аню Ангелов

Към момента има постигнато съгласие между военното и финансовото министерство за вдигане на заплатите на военнослужещите с 9% със запазване на всичките им привилегии, но и с въвеждане на възраст за пенсиониране. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Аню Ангелов пред БНР в понеделник.

Заплатите на служителите по трудово правоотношение извън администрацията ще се вдигнат със 7%.

До ден-два ще се види дали може да се постигне увеличение и от 10% на основните заплати на военните от началото на следващата година, обясни още министърът.

Според идеята за увеличението ще се въведе и възраст за пенсиониране, от която военнослужещите, изпълнили условието за прослужено време в армията, да имат право на вземане на полагаемата пенсия.

В момента изискването за пенсиониране на военните е да имат стаж 27 години, от които 2/3 в системата, като до миналата година изискването бе за 25 години общ стаж. Според сегашното предложение, военните ще могат да получат 20-те заплати обезщетение при 27-години трудов стаж. Пенсия обаче ще започнат да получават при навършване на съответната възраст за пенсиониране според званията (за сержантите и младшите офицери 52 г., за старши и висши офицери – 54 години; за летци, водолази, парашутисти и други специални категории – съответно 42 г. и 44 г. ).

Според разясненията на министър Ангелов пред БНР с въвеждането на възраст за пенсиониране ще може да се спестят около 13 млн. лв. следващата година. Увеличението ще бъде покрито от икономии и от отпускане на допълнителни средства за фонд "Работна заплата".

Ангелов определи липсата на пенсионна възраст като единствената привилегия за военните, тъй като това не било практика в НАТО.

От българската офицерска легия "Раковски" обявиха, че организират национално шествие на всички военни под надслов "За България, за българската армия" на 14 октомври. Военнослужещи обявиха, че се отказват от увеличаване на заплатите и искат да бъдат запазени сегашните условия за пенсиониране.

В шествието са поканени служители на Военна полиция, МВР, службите и граждани, съобщиха от легия "Раковски".Военните нямат право да протестират по закон. Затова обявиха, че провеждат мирно шествие.

Аню Ангелов обаче е на мнение, че няма социално недоволство в армията.

Той каза пред ТВ7 в понеделник, че става въпрос за не повече от 1300 души, които вече са натрупали стаж за пенсия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?