Заплатите в Бърза помощ повишени с 18%

От 1 юни заплатите на работещите в центровете за спешна медицинска помощ в страната се увеличават с 18 на сто, реши правителството в сряда.

Повишението бе обявено от здравния министър Десислава Атанасова още преди няколко седмици. След идването ѝ на поста под натиска на недоволството в системата Атанасова обяви, че ще търси възможност за повишение на заплатите чрез преразпределение на средства в министерството и в крайна сметка пренасочи за заплати част от парите за капиталови разходи.

Досега заплатите на лекарите в Бърза помощ бяха между 500 лева и 700 лева, на сестрите - 450-500 лева, а шофьорите на линейка получават 360 лева.

“С 6 504 284 лева се увеличават месечните разходи за персонал на Министерство на здравеопазването за периода от юни до декември 2012 година“, съобщиха от министерството.

“Заплатите в Спешната помощ не са били увеличавани от 2008 година насам. Тогава, въпреки бюджетните излишъци през този период, предишното правителство е увеличило възнагражденията само с 8 на сто. В условията на финансова криза, обхванала целия свят, ръководството на Министерството на здравеопазването успя с цената на орязване на други планирани разходи, да постигне увеличение, което е близо 2.5 пъти по-голямо в сравнение с 2008 година“, се казва в съобщението на здравното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България