Заплатите в Източна Германия с 40% по-ниски от западногерманските

Близо 20 години след обединението заплатите в двете части на Германия все още се различават чувствително, като източногерманците за някои категории труд получават с до 40% по-малко от западните си сънародници за една и съща работа. Това съобщи БТА, като се позова на резултатите от публикуваното в понеделник проучване на германската фондация „Ханс Бьоклер”, цитирано от Франс прес.

Жителите на бившата Германска демократична република (ГДР) получават средно с 20% по-ниски заплати от сънародниците си от бившата Федерална република Германия (ФРГ), посочва фондацията, която е близка до синдикални организации.

В най-неизгодна позиция са създателите на уебсайтове, които получават средно 2300 евро на месец в западната част на страната и само 1359 евро в новите провинции, като разликата между тях е 40,9%.

Според експерта от фондацията Райнхард Биспинк едно от обясненията за тези отклонения е голямата безработица - близо 20% в източната част на страната, съчетана със слабата икономика на територията на бившата ГДР. Жизненото равнище, което е средно по-ниско в бившата ГДР, не компенсира разликите в заплатите, уточнява фондацията, като подчертава съществуването

на разлики  в равнището на живот между регионите според тяхната динамика.

Отсъствието на минимална работна заплата в Германия също би утежнило този проблем, давайки възможност на работодателите да използват малкия брой налични работни места, за да намалят заплатите по напълно законов начин, добавя Бисник.

Разликата в заплатите между двете части на страната се посочва като една от причините много голям брой германци от изток, най-вече млади жени и по-образованите, да търсят късмета си в западните провинции, се казва в проучването.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?