Заплатите в кръвните центрове ще се повишават с пари от закрити домове

Обещаните от здравния министър Десислава Атанасова пари за увеличение на заплатите в кръвните центрове от януари догодина щели да дойдат от предвиденото закриване на домове за медикосоциални грижи.

Атанасова съобщи в четвъртък, че ще се освободят средства при деинституциализацията на децата от домовете, за които се предвижда да бъдат настанени в жилища от семеен тип или в приемни семейства.

“Във връзка с проекта, който България защити, за извеждането на децата от домовете, ще бъдат освободени щатни бройки и по този начин ще останат средства. С тези финанси ще бъде увеличена с между 16 и 20% основната заплата на всеки от служителите в кръвните центрове“, обясни Атанасова.

Към момента работещите в кръвния център във Варна не са оттеглили оставките си, както направиха колегите им от Стара Загора. Атанасова обаче се надява, че след предстояща среща с тях в понеделник те ще проявят разбиране.

Преди ден хематолозите, сестрите и лаборантите от Стара Загора оттеглиха оставките си, след като Атанасова обеща ново увеличение на заплатите от Нова година и след като общинските власти също се ангажираха да отпуснат пари до края на тази година под формата на премии и награди.

Споделяне

Още от България