Заплатите в "Мини Марица Изток" нарастват с поне 100 лв.

Заплатите в "Мини Марица Изток" нарастват с поне 100 лв.

Синдикалната организация в държавните "Мини Марица Изток" е договорила увеличение на заплатите с 10 на сто, съобщиха от КНСБ в четвъртък.

Скокът ще бъде разделен на две - 5 на сто от четвъртото тримесечие на 2017 г. и още 5 на сто от началото на 2018 година. На практика това представлява ръст от поне 100 лв. за ниските заплати, но за някои длъжности достига и надминава 200 лв, уточнява синдикатът.

Първоначалното ръководството на фирмата е било склонно само на 5% ръст на възнагражденията, но след намесата на енергийния министър Теменужка Петкова президента на КНСБ Пламен Димитров и председателя на миньорската федерация Валентин Вълчев са били постигнати по-добри параметри, допълват от КНСБ.

Въпреки трудностите, заплатите в минната промишленост трябва да се увеличават, както навсякъде в страната, коментира Пламен Димитров. По думите му миньорите имат право и трябва да получат своите поне 100 лв. върху заплатата, които синдикатът иска за всеки един работещ българин. Той припомна в прессъобщението, че това е и едно от исканията на протеста на КНСБ, направен на 27 октомври 2017 година.

Това не е единственото предприятие в минно-добивната промишленост, където се вдигат заплатите, допълват от КНСБ. В"Каолин" заплатите са нараснали с 10 до 16 на сто, в зависимост от длъжността. Мярката отново е договорена със синдикатите.

В "Асарел Медет" увеличението е с 5 на сто, което означава поне 100 лв. на работник.

За сравнение през миналата година средната заплата на работещите в сектора е нараснала с 2 на сто, достигайки 16 527 лв. годишно. Това е с близо 5000 лв. над средното за страната, което е 11 534 лв., са отчели преди месец от минната камара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес