Заплатите в музеите, галериите и читалищата се увеличават с 10% от догодина

Вежди Рашидов, Сн: БГНЕС

Заплатите на 11 000 служители в сферата на културата ще бъдат увеличени средно с 10%, предвижда уточненият разходен таван за 2013 г., който правителството предстои да приеме на заседание на Министерския съвет. Предвижда се увеличението на разходите за персонал догодина да е с 5 млн. лева, обявиха в четвъртък от Министерството на културата.

С тези пари ще бъдат вдигнати заплатите в държавните и общински музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.

По този повод министърът на културата направи специално изявление до медиите, в което благодари на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков за съдействието, което са му оказали да увеличи заплатите. Рашидов посочва, че в библиотеките, музеите, галериите и читалищата работят хора с едни от най-ниските заплати в страната.

“Това са образовани хора, част от тях научни работници с висше образование, които не заслужават да бъдат в такова тежко положение. Затова аз лично, както и целият екип на МК, искаме да изкажем голямата си благодарност специално към премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков“, казва Рашидов.

Със съвместни усилия направихме една добра крачка към повишаването на стандарта за финансиране на структурите и заплатите на нашите експерти и специалисти. Всички ние се надяваме, че при по-добра икономическа възможност тази стратегия и позиция в областта на културата на сегашното правителство ще бъде продължена и от бъдещите правителства", посочва министърът на културата.

Рашидов обаче смята, че паралелно с повишаването на възнагражденията на служителите би следвало да се направи и корекция за част от институтите в областта на сценичните изкуства, които също формират заплати по реда на делегираните бюджети.

Министърът и неговите заместници изразяват надежда, че ще могат да подкрепят и възхода на българското кино с малко по-голяма държавна помощ, тъй като би било грешно да се спре качественото израстване на българското кино през последните няколко години.

“Екипът на министерството разчита за подкрепата за киното също на партньорството на БНТ и на частния бизнес. Необходима е и допълнителна подкрепа за съхраняване и представяне културните паметници“, посочва още Рашидов.

"В тежка финансова година на криза подкрепяме и устойчивото развитие на българската култура, защото всеки от нас знае, че зад сухата статистика стоят съдбите на българските творци, на българското културно наследство, което е нашето лице пред света", казва Рашидов.

Споделяне

Още от България