Заплатите в МВР няма да се увеличават

Заплатите в МВР няма да се увеличават

Полицаите няма да получат увеличение на заплатите въпреки огромното желание на МВР. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в четвъртък. По думите му по-големи възнаграждения в системата в момента са невъзможни заради финансовата криза.

Във Варна, където е на посещение, вицепремиерът обясни, че заплатите в сектора на сигурността и обществения ред ще се задържат същите. Той не пропусна да отбележи, че има желание за увеличение на заплатите, "но към настоящия момент няма възможност".

По време на предизборната кампания, а и от самото начало на полицейските протести, стартирали миналия декември заради мизерните заплати, ГЕРБ критикуваше постоянно бившeто правителство, че не може да осигури достойни възнаграждения за служителите на реда. По-малко от седмица преди кабинетът "Борисов" да встъпи в длъжност, Цветанов, който официално вече бе обявен за вътрешен министър, заяви, че "в оптимален срок ще се начертаят реални стъпки за доближаване на възнаграждението на служителите в МВР с това на останалите звена в правозащитната система".

Очевидно обаче "оптималните срокове" са доста разтегливо понятие и служителите на реда ще трябва да поизчакат, докато получат по-високи заплати. Впрочем преди двадесетина дни и премиерът Борисов, чиято "най-щастлива" част от кариерата му е минала в МВР, както самият той твърди, заяви, че полицаите сами трябва да си заработят повишенията, увеличавайки приходите в бюджета.

Иначе Цветанов повтори фразите, че ще се работи както за подобряване облика на служителите на реда, така и за увеличаване на доверието на хората към тях.

По отношение на пътните полицаи министърът каза, че ще се вземат предвид добрите практики от Германия, където по пътищата има видеонаблюдение, което скоро ще стане и част и от работата на полицаите в България.

Според него идеята на медиите да показват лицата на шофьорите зад волан в нетрезво състояние е много добра. Министърът посочи, че всяка година жертвите по пътищата в страната са повече от хиляда, ранените са 10 000, от които 30% остават инвалиди. Именно порази тази причина е необходимо пътните полицаи да бъдат особено бдителни, а водачите на автомобили по-отговорни, заяви министър Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?