Заплатите в “Напоителни системи” ще се дадат до края на април

Заплатите в “Напоителни системи” ще се дадат до края на април

Забавените заплати в “Напоителни системи” ще се дадат да кроя на април, увери шефът на държавното дружество Стайко Ганчев на среща на министъра на земеделието и храните Иван Станков със синдикалния лидер Константин Тренчев. По данни на профсъюзите не са платени 2.500 000 лв. на над 600 души, много от които работят в помпените станции в рискови райони с високи води. От агроведомството съобщават, че са забавени заплатите в три от клоновете на дружеството.

За да се реши проблемът със задлъжнялостта на “Напоителни системи”, то трябва да се преструктурира като се раздели на две предприятия, разбраха се министърът и синдикалистите.

Предвижда се дейностите по отводняване да се обособят в държавно предприятие, а тези по напояване да си останат в търговско дружество. По този начин бюджетът ще поеме издръжката на работите по превенция от бедствия и наводнения, която в момента се финансира от търговската дейност на “Напоителни системи”. Така дружеството прави разходи, които не се покриват от държавата.

Предстои планът за преструктуриране на напояването в земеделието да се изготви от работна група в агроведомството с участието на синдикатите. Това трябва да стане до средата на месец юни, така че следващото правителство да може да вземе окончателното решение за отделянето на дейностите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес