След преговори на Валентин Захариев с банките

Заплатите в ОЦК-Кърджали може да се платят с парите от "ГОРУБСО-Мадан"

Кредиторите на комбината ще му търсят чужд мениджър

Премиерът и икономическият министър обещаха инвеститор в ОЦК-Кърджали, сн. БГНЕС

Собственикът на "Оловно-цинковия комплекс" (ОЦК) в Кърджали Валентин Захариев обяви във вторник, че смята да плати забавените заплати в дружеството с пари от продажбата на дела си в "ГОРУБСО -Мадан", с който бе принуден да се раздели миналия петък под натиска на правителството и на стачкуващите там също за заплати работници.

За да се платят обаче заплатите в ОЦК с парите от "ГОРУБСО-Мадан" стане това обаче, трябва разрешение част от платената от новия собственик на добивното предприятие – "Върба Батанци", да се насочат към дружеството в кърджали.

"Заложили сме в договора при продажбата на ГОРУБСО условие да ни се даде възможност да платим заплатите на ОЦК и на другите наши фирми, където закъсняват заплатите. И да си платим и някакви задължения към Националната агенция за приходите, каза Захариев пред Дарик. "Ако банката (не обяснява коя, но повечето дългове на маданското дружество са към Първа инвестиционна банка" – бел. ред.) приеме тази хуманна стъпка ... отстъпи и даде възможност от тези 15 милиона 5 милиона да отидат за заплати на работници и служители и една част за задължения към нас, ще бъде хубаво и те ще си получат още утре парите. Ако банката откаже, не мога да предвиждам за в бъдеще какво ще се случи", заяви собственикът на ОЦК-Кърджали.

Паралелно дружеството води преговори с банки за отпускане на кредити за погасяване на дълговете за заплати и осигуровки от 1.1 млн. лв. и очакванията са до края на седмицата да има решение на проблема.

По-рано през деня не се оправдаха очакванията на стачкуващите работници визитата на премиера Бойко Борисов в Кърджали да им реши проблемите със забавените заплати и да осигури нов инвеститор в дружеството.

На среща в протестиращите Борисов не се ангажира със срок за плащане на дължимите от септември заплати на металурзите от ОЦК-Кърджали като се мотивира с думите "няма как да извадя държавни пари за заплати".

За разлика от дружествата в Мадан и Рудозем, където държавата има участие, ОЦК е изцяло частно предприятие, обясни премиерът.

Банките-кредитори на дружеството обаче били натоварени със задачата да преструктурират, оздравят комбината и да му намерят чуждестранен инвеститор, съобщиха Борисов и придружаващият го министър на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев.

По думите на Борисов с трите банки-кредиторки, едната от които е българска, било договорено да се търси професионален чужд мениджмънт, който да оздрави предприятието. В този вид на дружеството никой няма да иска да го купи, допълни Добрев.

Премиерът обясни как преди да тръгне за Кърджали в 11 часа, банките са били категорични, че ще обявят ОЦК в несъстоятелност. По думите му банките дали заем за 160 млн. евро на Захариев за инвестиции в комбината, но вложенията дори не били направени. "За по-големите банки е по-лесно да отпишат предприятието. Но това е фалит, затварят се вратите и си отивате и се редите на опашка при Тотю Младенов", каза Борисов на металурзите.

Той е успял да убеди представителите на чуждите банки да доведат в Кърджали избрана от тях международна компания, която за 3-4 месеца да изправи завода "на крака" и постепенно през годините да изплува от кризата. "Ще вложим цялото си желание и воля, на молба ще го ударим, но ще помогнем на работниците, а виновните ще понесат отговорностите си", каза още той и помоли работниците да почакат още възнагражденията си.

Преди посещението на премиера и икономическия министър в Кърджали металурзите блокираха за един час от 9.30 до 10.30 пътя за Хасково.

В първата редица на сутрешната блокада бе и кметът на Кърджали Хасан Азис, който обясни, че собственикът на ОЦК-Кърджали Валентин Захариев трябва да изплати заплатите на работниците си, които вече дори настояват той "да остави завода на друг инвеститор, който ще се грижи добре за предприятието и за работещите там".

Според запознати обаче държавата в случая трудно ще може да приложи схемата за натиск, която бе оказана при смяната на собственика на "ГОРУБСО-Мадан", където чрез задействане на процедурата за отнемане на концесията за добив Захариев бе принуден да се оттегли, продавайки дела на "Интертръст холдинг" на дружеството "Върба-Батанци" на Николай Вълканов.

"Интертръст холдинг" дължи 98.63 на сто от ОЦК-Кърджали, останалите акции са на няколко дружества и дребни собственици. Преработвателното предприятие, което е листвано на Българската фондова борса, дължи на заплати на работниците и за осигуровки 1.1 млн. лв.

Комплексът има дългосрочни задължения към банки за 106 млн. лв. и краткосрочни кредити за 1.548 млн. лв., сочи финансовият отчет на дружеството за 2011 г. От задълженията 30.57 млн. лв. са към свързани лица, а към доставчици – 35 млн. лв. Счетоводните данни показват, че дружеството през миналата година е на загуба от 14.596 млн. лв. при печалба от 642 хил. лв. година по-рано. В същото време обаче изпълнената производствена програма на предприятието за преработка на олово е почти три пъти по-малка от заложената, а при цинка – с около 25 на сто по-ниска.

Протестиращите металурзи от ОЦК-Кърджали вече имат счетоводни извлечения от ведомостите за забавените им от септември заплати и ще ги предоставят в съда, след което ще им бъдат издадени изпълнителни листове. Така работниците могат да търсят заплатите си чрез съдия-изпълнител, който да запорира сметките и имуществото на Захариев.

Междувременно стана ясно, че има съмнение за изчезнали от Държавния резерв материали, съхранявани в завода, за което ще тръгне ново разследване в прокуратурата.

Модерното оборудване за модернизация на ОЦК се намирало в "Кремиковци", каза Бойко Борисов и допълни, че няма обяснение за причината то да е там.

Прокуратурата ще се намеси, ако бъдат събрани достатъчно данни, че ОЦК-Кърджали умишлено е воден към фалит, каза от своя страна заместник-главният прокурор Валери Първанов.

"Естествено, при такъв сигнал, ние сме длъжни да го поемем и да съберем съответните доказателства. Ако преценим че има достатъчно данни и ако действително лицето е водило предприятието умишлено към фалит, да си понесе съответната отговорност в закона. Това няма да реши проблема с изплащането на заплатите", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес