Заплатите в психиатриите ще бъдат увеличени с 18% от 1 октомври

Заплатите в психиатриите ще бъдат увеличени с 18% от 1 октомври

Здравният министър Десислава Атанасова обяви в понеделник, че има готовност заплатите в психиатричните болници да бъдат повишени с 18% от 1 октомври.

“Вече сме почти готови с разчетите и ще има възможност от 1 октомври да бъдат повишени, от днес всъщност, заплатите. Разбира се, трябва да има постановление на Министерския съвет. Все още не искам да се ангажирам с точен процент, но смятам, че ще положим всички усилия процентът да бъде 18“, заяви тя пред бТВ.

От думите ѝ така и не стана ясно от какво перо в бюджета на здравното министерство са направени икономии, за да се пренасочат за повишение на заплатите в психиатричните болници. Тя припомни, че увеличението на заплатите в Бърза помощ бе за сметка на съкращаване на капиталовата програма на министерството.

Преди време директори на психиатричните болници се оплакаха от условията, в които работят и от липсата на кадри, което излага на риск както пациентите, така и персонала.

Директорът на болницата в Курило Цветеслава Гълъбова съобщи пред бТВ, че от осем признати за убийци с психични отклонения петима са в едно отделение заедно с още 35 души и за тях през нощта се грижат една медицинска сестра и двама санитари.

Атанасова обяви, че Министерството на здравеопазването е кандидатствало за помощ от норвежкото правителство за около 13 милиона лева за подобряване на материалната база на психиатричните болници.

Атанасова призова хората да не се поддават на рекет и, ако те или техен близък е бил изнудван да прави дарение в болница или да прави избор на екип, да подават сигнали в министерството. Министърът заяви, че горещата линия на министерството за подаване на сигнали е 9301152 и 805 03 00.

“Дарението, както и изборът на екип, са доброволни актове... Но наистина гражданското общество трябва да покаже нетърпимост към това да има корупционни практики в болниците и хората да бъдат принуждавани“, коментира Атанасова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?