Заплатите в Спешна помощ ще бъдат вдигнати с 20% догодина

Заплатите в Спешна помощ  ще бъдат вдигнати с 20% догодина

Заплатите на заетите в спешната помощ ще бъдат увеличени с 20% следващата година, а тенденцията е през следващите 5 години да продължат да нарастват с по 20%, за да може да се мотивират хората. Това обяви зам.-здравният министър Ваньо Шарков в понеделник пред БНТ.

Сега заплатата на лекар от спешната помощ е между 600 и 800 лева, сестрите и фелдшерите получават 450-500 лева, а шофьорите на линейка – 360 лева.

В момента се плащат около 100 милиона лева годишно за заплати и осигуровки в спешната помощ в страната и за 20-процентното увеличение на заплатите ще са нужни 20 млн. лева.

Шарков съобщи още, че през следващата година започва поетапно въвеждането и обучението и на парамедици и идеята е през тях и през подобряването на условията да увеличат броя на хората, които работят в системата.

Сега в центровете за спешна медицинска помощ работят 6380 души медицински специалисти, от които 1457 лекари и 2652 фелдшери, сестри и др. Възрастовата структура на персонала показва негативни тенденции, като всеки четвърти работещ е във възрастта от 55 до 65 години, т.е. ще излезе от системата в следващите години.

В същото време само 8% от работещите медицински специалисти са във възрастовата категория до 35 години.

Шарков коментира, че заплатата не е единственият мотив да се работи в сферата.

"На второ място, за да имат те мотивацията да работят в спешната помощ, трябва да им осигурим необходимата апаратура, с която да могат да помагат на пациента", посочи той.

На въпрос за работата на изнесените центрове заместник-министърът каза, че те не работят защото няма екипи. Той обаче допълни, че няма да се откажат от тази идея защото целта е линейката да бъде по-близо до пациента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?