Започа зимната поддръжка на пътната мрежа

От понеделник се въвежда зимно поддържане на републиканските пътища. В 27-те пътни управления в страната и в поддържащите фирми се въвеждат денонощен режим на работа.

Тази година фирмите, които почистват републиканската мрежа, ще трябва да имат готовност за реакция 6 часа преди началото на прогнозирания от метеоролозите снеговалеж. Указанията на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) гласят, че "техниката трябва да е разположена на определените места и шофьорите да са в готовност за стартиране на снегопочистващите дейности".

Според нормативни изисквания от 2012 г. пътищата с интензивност на движението над 4 000 моторни превозни средства на ден (магистралите и първокласните пътища) трябва да бъдат почистени в рамките на 2 часа след спирането на валежа, а дебелината на снежната покривка при снеговалеж не трябва да е над 3 см. Тези нива обаче не се отнасят за случаите със сложна метеорологична обстановка – интензивни валежи с големи навявания, снежни бури със скорост на вятъра над 20 m/s, както и при възникване на бедствено положение.

Над 3 хил. снегорина и машини за разпръскване на пясък ще осигуряват поддържането на 20 000 км републикански пътища. В петък стана ясно, че областите София, Перник, Плевен, Стара Загора и Смолян не са напълно готови за зимата. Затова и Пътната агенция е изискала от фирмите за поддръжка на пътищата дапредприемат спешни мерки за отстраняване на откритите пропуски.

От АПИ уверяват, че областите Монтана и Силистра са готови за зимата на 100%, а други осем области са много добре подготвени – Видин, Враца, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Търговище, Разград и Добрич. В останалите области са доставени около 60% от суровините, необходими за поддържането на републиканските пътища.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?