Започна дело срещу скандална митничарка

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу бившият директор на столичната митница Маргарита Пецанова в четвъртък. Тя е обвинена за умишлена безстопанственост в особено големи размери, за което законът предвижда до десет години лишаване от свобода.

Пецанова е следствена по редица дела, повечето за разпъване на “чадър” върху определени фирми за не плащане на митнически такси. С нейното име  се свързва и случаят  cъс 162—те цистерни (3564 тона) с пропан-бутан, пропуснати през 2003 г., внесени от фирмите "Сагио" и "Витито.

Митничарката бе уволнена от работа през 2001 г. от Емил Димитров – Ревизоро, но след като Асен Асенов оглави агенцията Пецанова бе възстановена на работа.

По делото, за което е изправена пред съда, тя отговаря заедно с друг служител на митниците Пламен Живков. Според обвинението той е нанесъл щети за 9 287 681 лева на митницата, а Пецанова за 740 729 лева. Съдът допусна искове от Министерството на финансите за вредите, които според тях са нанесли Пецанова и Живков. Срещу двамата са заведени граждански искове за същата

сума пари, за която ги обвинява и прокуратурата.

Адвокатите на Живков поискаха връщане на делото, тъй като в обвинителния акт са допуснати съществени процесуални нарушения, които накърнявали правото му на защита. Имало разминаване между изписването на цифри и тяхното съотношение с букви. Съдът намери това искане за неоснователно и го отхвърли.

Споделяне

Още от България