Започна делото по футболния скандал в Италия, замесени са 13 национали

Започна делото по футболния скандал в Италия, замесени са 13 национали

В четвъртък в Рим започна делото срещу четири водещи италиански отбора – Ювентус, Милан, Фиорентина и Лацио, в обвинение за уговаряне на мачове, съобщи ББС. Ако бъдат признати за виновни, италианските футболни шампиони са заплашени от отпадане от елитната Серия “А” на италианското първенство и забрана за участие в европейските клубни турнири.

Шестима съдии ще водят делото срещу четирите клуба, от които са обвинени 26 души, включително бивши собственици на клубове, рефери и странични съдии.

Делото по футболния скандал не е криминално, но ако прокуратурата е започнала разследване, това може да доведе до наказателно преследване срещу някои от обвинените.

Заседанията по процеса ще се проведат по време на Световното първенство по футбол в Германия, където в мач в петък от четвъртфиналите Италия ще се изправи срещу отбора на Украйна. 13 футболисти от италианския национален отбор, който представя страната на първенството, са замесени в футболния скандал.

Италия е завладяна от скандала от избухването му през май. Тогава бяха публикувани няколко прихванати телефонни разговори, в които бившият мениджър на Ювентус Лучано Моджи уговаря хода на мачове през сезон 2004-2005 година с висши служители на Италианската футболна федерация.

Споделяне

Още от Свят