Започна делото срещу германски пенсионери, похитили финансовия си съветник

В мюнхенски съд започна делото срещу петима пенсионери на възраст между 60 и 79 години, които са обвинение за отвличане, задържане на заложник и нанасяне на телесни повреди, предаде ДПА във вторник.

На подсъдимата скамейка са две съпружески двойки и техен приятел. Според обвинението пенсионерите отвлекли своя финансов консултант, натикали го в багажника на кола и до закарали в дома на едната двойка, където го държали три денонощия, заключен в мазето.

Възрастните похитители поискали от 56-годишния консултант да им върне около 2.5 млн. долара, които те загубили, след като послушали съветите му. Те го накарали да подпише уверение, че ще им възмезди всички загуби.

Чак след като заложникът успял да изпрати на служителя в една банка шифрован факс, полицията успяла да проследи похитителите и да освободи мъжа с помощта на спецсили.

Не се съобщава каква е била сделката, с която консултантът завлякъл клиентите си. Известно е, че една от съпружеските двойки, която притежавала няколко къщи във Флорида, е дала на консултанта 1.4 млн. долара, за да ги инвестира.

На процеса един от инициаторите за отвличането, 74-годишен пенсионер, в чиито дом е бил държан похитеният, е признал извършеното, но е заявил, че не става дума за отвличане, а само за "покана да изкара два-три почивни дни в Горна Бавария".

По думите на подсъдимия консултантът недобросъвестно и цинично излъгал клиентите си, които са били принудени да предприемат "решителни действия". От своя страна обвинението акцентира на престъпния характер на тези действия.

Двама от пенсионерите нападнали консултанта в дома му в Шпейер, вързали го, запушили му устата и дори едната ноздра със скоч, натикали го в кашон и с ръчна количка го закарали до колата, където го натикали в багажника.

Когато по време на едно от спиранията похитеният опитал да се освободи, бил жестоко пребит и отново натикан в багажника. Жертвата имала две счупени ребра.

Всеки от обвиняемите може да получи до пет години затвор. На подсъдимата скамейка обаче са само четирима от петимата обвиняеми, защото заради здравословни проблеми единият подсъдим не може да присъства.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?