Започна делото срещу Златимир Иванов – Баретата и Антон Савов

Софийският градски съд с председател Христинка Колева даде ход в понеделник на делото срещу Златомир  Иванов - Баретата и Антон Савов, обвинени в изнудване, съобщиха от съда. Иванов е бивш служител на специализирания отряд за борба с тероризма, откъдето е и прякора му Баретата. По-късно той участва в така наречените “силови охранители и застрахователи” като известно време е съдружник в застрахователната компания “Аполо Болкан”.

Обвинението на прокуратурата е, че на 15 февруари 1999 г. в София в офиса на фирма "Елит Прима Комерс" в жк "Слатина" двамата са заплашвали и принудили Мохамед Абдул Ал Хирши да им подпише запис на заповед за 300 000 долара. Те поискали още джип "Гранд Чероки", два мерцедеса, други 2000 щатски долара, 1500 германски марки, златни бижута и други вещи.

За подобно престъпление Наказателният кодекс предвижда от пет до 15 години затвор, глоба от пет до 10 хиляди лева и конфискация на половината от имуществото на извършителя.

Съдът разпита свидетелката Емилия Христова, която заяви, че е живяла в една къща с Мохамед ал Хирш, с тази разлика, че тя е живяла на първия, а той бил на четвъртия етаж.

Христова заяви още, че не е ставала свидетел на това Ал Хирш да е водил в дома си лица със съмнителна външност и не е чувала у тях да са ставали скандали.

По думите на друга свидетелка Ива Кънчева, чийто съпруг, вече покойник, се познавал със Златомир Иванов от времето, когато двамата са работили в специализирания отряд за борба с тероризма, Златомир Иванов е взел от мъжа ѝ 350 000 щатски долара, за да започне бизнес. Част от сумата обаче Златомир все още не е върнал. Двамата били съдружници във фирмите "Аполо Болкан" и "Аполо секюрити", каза още Кънчева.

Съдът днес прие няколко съдебни експертизи, които показват какво е състоянието на автомобилите и другите вещи.

Съдът отложи делото за юни, за да бъдат разпитани неявилите се на днешното съдебно заседание свидетели и да бъде изяснено от правна и фактическа страна. За тогава трябва да бъдат призовани наследниците на Ал Хирш, който е починал.

Делото срещу Баретата и Савов е било прекратено през 2000 г. и е възобновено едва сега. На излизане от съдебната зала Баретата коментира, че си спомня случая, но не знае защо делото се възобновява сега.

Съдът отмени и забраната на Златомир Иванов и Антон Савов  да пътуват зад граница.

Съдът счете за основателно искането на Златомир Иванов да му бъде разрешено да пътува в чужбина като придружител на сина си, който ходи на лечение в германска клиника. Съдът се аргументира с приложените по делото доказателства за това.

По отношение на Антон Савов съдът счете, че той не се е укривал, винаги се е явявал и не е възпрепятствал досъдебното производство. Също така е и с установена самоличност. Поради тази причина магистратите отмениха и неговата забрана за напускане пределите на България.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?