Започна делото за терористичните атаки в Мадрид

Започна делото за терористичните атаки в Мадрид
Започна делото за терористичните нападения в Мадрид, по което са обвинени 29 души, предаде в четвъртък ББС. 

Един от предполагаемите организатори на терористичните нападения преди три години -  Раби Усман Саид Ахмад, отрече всички повдигнати срещу него обвинения и отказа на отговаря на въпросите, зададени му от испански съд.

"Господин председател на съдебния състав, с цялото ми почитание към вас, искам да кажа, че не признавам нито едно от повдигнатите срещу мен обвинения", каза той.

По думите на един от неговите адвокати обвинението не разполага с материални доказателства за вината на клиента му. Той допълни, че обвиненията се основават само на  записи на два проведени от него разговора в апартамента му в Милано, в които той говори за Мадрид.

Към седем от заподозрените, повечето от които са мароканци, ще бъдат оправени обвинения в убийство и принадлежност към терористична групировка, посочва ББС. Трима от тях са смятани за "мозъци" на атентатите, за други трима се предполага, че са поставили експлозивите, а един е заподозрян като доставчик на взривните вещества.  

При атентатите в Мадрид бяха ранени повече от 1 700 души, а 191 други бяха убити.

По данни на испанската прокуратура нападенията са организирани от местната структура от ислямски екстремисти, повлияни от Ал Каида.

Това е най-големият съдебен процес в Европа, по който обвиняеми са ислямски бунтовници. Очаква се делото да продължи няколко месеца, като по време на заседанията ще бъдат изслушани стотици свидели и полицаи, отбелязва ББС.

За заседанието в четвъртък бе изградена специална бронирана клетка за 18 от обвиняемите, които седяха на няколко дървени пейки. Останалите, които бяха пуснати под гаранция, бяха в основната съдебна зала.

Споделяне

Още от Свят