Започна демонтажът на паметника пред НДК

Снимка: <i>Mediapool.bg</i>

В понеделник започна демонтажът на разпадащия се паметник "1300 години България", който се намира на площада на НДК. Първо ще бъдат свалени скулптурите, след това облицовката, а накрая ще бъде демонтирано скелето.

За извършването на работата Столичната община използва собственото си дружество "Софинвест", което е наело за подизпълнител частната фирма "Булкран", тъй като няма подходящ кран за сваляне на фигурите от паметника. Срокът за демонтажа е един месец.

Споровете за железобетонния монумент, който още от времето на соца е наричан от столичани "многоъгълен пето..йник", вървят вече четвърта година, но от общината не промениха решението си за неговото премахване.

Авторът на паметника Валентин Старчев и група общинари от БСП дори жалиха в съда, но загубиха делото. В края на миналата седмица петдесетина граждани протестираха с жива верига около монумента.

Съюзът на художниците също се обяви против събарянето на паметника, обявявайки, че това не бива да се прави заради ротационното председателството на ЕС. НДК ще приеме голяма част от събитията, свързани с европредседателството.

Споделяне

Още от България