Започна един от последните процеси за нацистките престъпления

Започна един от последните процеси за нацистките престъпления

В Мюнхен започна процесът срещу 89-годишния Джон Демянюк, съден за участие в избиването на 27 900 евреи в газовите камери на нацистки концентрационен лагер през 1943 г., съобщиха осведомителните агенции в понеделник. Това ще бъде един от последните големи процеси за нацистките престъпления по време на Втората световна война.

Роденият в Украйна Демянюк е поставен на първо място в списъка на нацистките престъпници, изготвен от центъра "Симон Визентал" в Ерусалим. Работил е като надзирател в концентрационния лагер Собибор, който днес се намира на територията на Полша.

Преди близо 20 години Демянюк успя да избегне смъртната присъда в Израел. Тогава той беше обявен за едно от чудовищата на нацисткия режим - прочутия с бруталността си нацистки надзирател, известен с прякора Иван Грозни от концентрационния лагер Треблинка. Първоначално Демянюк беше признат за виновен и осъден на доживотен затвор. По-късно обаче присъдата му беше отменена, защото се появиха доказателства, че самоличността му е била объркана и той не бил надзирателят Иван Грозни.

По новото дело Демянюк отрича вината си, както и преди 20 години. Ако тя бъде доказана, той може да получи доживотна присъда.

През май тази година Демянюк беше експулсиран от САЩ, където живееше от 1952 г. Това стана след дълга съдебна битка, в която основният аргумент срещу експулсирането му беше неговото влошено здравословно състояние. Накрая обаче беше решено, че Демянюк е в състояние да бъде съден от американските и германските власти и така той беше върнат обратно в Германия.

Обвиняемият е живял в германската провинция Бавария  след Втората световна война и затова делото ще се гледа в малка съдебна зала в Мюнхен.

В качеството си на надзирател в лагера в Собибор в периода март-септември 1943 г. Демянюк е допринесъл за изпращането в газови камери главно на евреи от холандски произход.

Нито един от малкото оцелели от лагера обаче не потвърждава, че е виждал лично Демянюк там през 1943 г. Преките доказателства, с които разполага обвинението, са тези на оцелели от тогавашните ужаси, които днес вече не са между живите. Гражданските страни по делото - около трийсетина - са съставени главно от деца на хора, изпратени в газовите камери на Собибор.

Обвинението по делото разполага и с документ за самоличност, издаден от СС на името на Демянюк, в който се казва, че той е прехвърлен от Травники, където били обучавани надзирателите на нацистките лагери, в Собибор.

Самият Джон Демянюк твърди, че бил военен в съветската Червена армия. Бил пленен през 1942 г. и прекарал остатъка от войната в затворнически лагер, преди да емигрира след края на войната в САЩ, където е работил на поточна линия в завод за автомобили в Кливланд, щата Охайо.

Едно от трите му деца - Джон-младши, заяви за Франс прес, че няма ни най-малкото доказателство, че баща му е направил каквото и да е зло или че е убил някого.

Адвокатът на Демянюк в Мюнхен Улрих Буш обаче каза, че ако подсъдимият е бил все пак в Собибор, то това е било против неговата воля и следователно той не може да бъде смятан за отговорен за престъпленията, извършени там.

Ефраим Зуроф, директор на центъра "Симон Визентал" в Ерусалим, твърди, че процесът срещу Демянюк е ключов момент в историята на човечеството и по време на него ще се разбере каква е била точната роля на подсъдимия в машината за изтребване на евреите.

Еврейски групи и семейства на жертвите заявиха, че никога не е прекалено късно за справедливост и че процесът има символично значение. "Не бива да допускаме погрешното схващане, че процесът срещу военен престъпник е процес срещу един единствен човек", каза равин Марвин Хайер, основател на центъра "Симон Визентал".

На първото заседание на процеса в понеделник сутрин Демянюк, който е пенсиониран автомобилен механик, влезе в съдебната зала на инвалидна количка. Той носеше бейзболна шапка и през повечето време остана със  затворени очи зад очилата с дебели стъкла.

Заради нестабилното състояние на обвиняемия съдебните заседания ще бъдат сведени до 90 минути дневно. Адвокатът на защитата Гюнтер Маул, заяви, че Демянюк изпитва постоянна болка и страда от периоди на умствено помрачение. Процесът ще продължи до май. Делото ще се гледа три пъти седмично и ще бъде отразено от над 200 журналисти.

Демянюк призна, че е бил в други лагери, но категорично отрече да е бил в Собибор, където според обвинението се разпореждали 20-30 членове на СС и 150 бивши военнопленници от СССР.

Евреите в газовите камери в Собибор са умирали за около 20-30 минути от задушаване с токсичен микс от въглероден моноксид и въглероден диоксид, заявиха прокурорите. Според обвинението през 1943 г. Демянюк служил шест месеца в лагера.

На следобедното заседание Демянюк бе внесен на носилка в съдебната зала. Покрит от краката до главата с бяла завивка, 89-годишният подсъдим, раздвижи ръката си, докато медицински експерти свидетелстваха, че е в състояние да бъде съден.

Съдията прекъсна заседанието след 20 минути, след като представител на съда заяви, че обвиняемият страда от главоболие. Двайсет и осем минути по-късно Демянюк се върна, отново на носилка, но този път с открито лице,. за възобновяването на процеса.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?