Започна големият мюсюлмански празник Курбан байрам

Празнична молитва в Кърджали. Сн. БГНЕС

Близо 2 милиарда мюсюлмани по света започват днес, 15 октомври, честването на най-големия религиозен празник Курбан байрам. В България празнуват близо 1.5 млн. мюсюлмани, съобщиха за БТА от Главно мюфтийство.

Курбан байрамът започна със сутрешен намаз (молитва) в повече от 1100 джамии в страната. В София началото на байрамския намаз бе в 8.22 часа, а в останалите райони на страната няколко минути по-рано или по-късно в зависимост от географското разположение (колкото по на изток се намират, толкова по-рано).

След молитвата следва проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма, духовната и социална полза от курбана и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал. Мюсюлманите отправят молитва към Всевишния за благополучие и опрощение, за мира на цялото човечество.

Задължително в този ден те дават садака (подаяние) на по-бедните.

Курбан байрамът се свързва с пратеника на Аллах - Ибрахим (Аврам) и неговия първороден син Исмаил (Измаил), които предават себе си на божията воля. Тяхната история е пример за предаността пред Всевишния и силата на вярата. Този момент на жертвоготовност е възнаграден от Бог, който подарява живота на Исмаил и в замяна спуска от небето жертвен овен, обясни за БТА заместник-главният мюфтия Бирали Бирали.

В много случаи, когато Бог ни изпитва, той иска да види до каква степен сме готови на жертва, това всъщност е израстването на човек, допълни той.

Празникът е свързан със семейните ценности, уважението между родители и деца и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. Традицията изисква по-младите да целунат ръка на по-възрастните в знак на уважение и искане на прошка. Празникът дава възможност мюсюлманите да подобрят отношенията помежду си, да се чувстват обществено полезни, защото раздават на тези, които нямат и това осмисля живота им, обясни Бирали.

След сутрешния намаз в първия празничен ден, хората се поздравяват още в джамията, след това се отправят към гробищния парк, за да отдадат почит на починалите си роднини и близки. Следва посещение на най-близките роднини и тези от тях, които са болни и немощни. Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства.

Курбан байрамът продължава до следобедния намаз на четвъртия ден.

По време на празничните дни мюсюлманинът трябва да направи курбан. Актът на жертвоприношение е всъщност акт на пречистване, обясни Бирали. Той припомни, че курбан са длъжни да дадат всички мюсюлмани, които разполагат с лични средства (не от заем) и които са осигурили прехраната на семейството си за няколко месеца напред. Курбанското месо се разделя на три части - едната се дава на роднини, другата част на бедни и в нужда хора, а третата остава за семейството и с нея се гощават гостите.

Животните, които могат да се принесат в жертва, трябва да бъдат здрави и без недъзи - дребен и едър рогат добитък, навършили съответно една и две години. Етиката на жертвоприношението изисква заколението да се извърши по-бързо и безболезнено и по възможност от духовно лице.

И тази година Главно мюфтийство ще дари курбанско месо, като този път са предвидени близо 4 тона месо за бежанците, настанени в центъра в Овча купел в София, съобщи заместник-главният мюфтия Бирали Бирали.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?