Започна големият политически спектакъл с импийчмънтa на Тръмп

Във Вашингтон започна големия политически спектакъл с първите открити изслушвания на ключови свидетели по разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщиха световните агенции.

Изслушванията се предават на живо от световните медии.

В сряда Камарата на представителите на САЩ ще изслуша действащия посланик на Вашингтон в Украйна Уилиам Тейлър и сътрудника на американските служби по външните работи Джордж Кент.

Тръмп вече определи изслушванията като "маскарад" и се зарече да потърси реванш на изборите догодина.

Седмици наред при закрити врата в продължение на часове бяха изслушани в Конгреса ключови свидетели по случая. Сега първи ще говори американският шарже д'афер в Киев Бил Тейлър, който беше и един от изслушаните при закрити врата.

Изслушването му ще бъде пред комисията по разузнаване в Камарата на представителите. Демократите не са го избрали случайно. Неговите показания през октомври бяха сред онези, които най-силно затвърдиха подозренията за шантаж на Тръмп спрямо Украйна.

Тази фаза на публични изслушвания показва, че демократите се доближават до края на разследването си, за да съставят обвинително досие за импийчмът срещу милиардера. Подобна процедура не е имало в САЩ от над 20 години. Предната беше "аферата Люински", засегнала президента демократ Бил Клинтън.

Демократите обвиняват президента Тръмп, че е злоупотребил с президентските правомощия, като е упражнил натиск над Украйна заради своите собствени изборни интереси. В центъра на аферата е телефонният разговор на Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски на 25 юли. Тогава Тръмп поискал от украински си колега да насочи вниманието си върху бившия вицепрезидент на САЩ, демократа Джо Байдън, който е в добри позиции да се изправи срещу него на президентските избори догодина.

Подозира се, че Тръмп по това време е обвързал размразяването на американска военна помощ за Украйна в размер на 400 милиона долара с открито обявяване от Киев, че ще разследва по-специално бизнес делата на сина на Байдън - Хънтър, работил от 2014 г. до 2019 г. в голяма украинска газова компания. Белият дом определи това като клевета и отказа да сътрудничи на разследването. Тръмп го нарече на няколко пъти "лов на вещици" и дори веднъж каза, че става дума за "опит за държавен преврат".

Републикански членове на комисията по разузнаването поискаха, но без успех, да свидетелстват открито и Хънтър Байдън, както и анонимният разобличител, извадил наяве цялата афера.

По време на разследването разказите на дузина представители обрисуваха паралелна дипломация спрямо Киев, водена от личния адвокат на Доналд Тръмп - Руди Джулиани. Тази паралелната дипломация спрямо Украйна е породила безпокойство и освен разобличителят и редица дългогодишни дипломати в САЩ са предупредили своите началници.

След Тейлър комисията по разузнаването ще изслуша Джордж Кент, високопоставен представител от Държавния департамент, специалист по Украйна. В петък ще бъде изслушването на бившата посланичка на САЩ в Киев Мари Йованович, внезапно отстранена от поста си през пролетта, след като е била обект на враждебна кампания, водена от Джулиани.

"Ню Йорк таймс" прави паралел между разследването срещу Тръмп и това срещу Бил Клинтън, като припомня, че става дума за две радикално различни обвинения. Проблемите на Клинтън преди повече от 20 години бяха от вътрешнополитическо естество - усилията му да прикрие извънбрачна връзка със стажантката в Белия дом Моника Люински, докато проблемите на Тръмп са от външнополитическо естество - подозрения за натиск над Украйна.

Изданието припомня, че в крайна сметка Клинтън е бил оневинен преди 20 години. Вестникът припомня и че Клинтън е бил значително по-популярен президент още от началото и че повечето от американците са били против импийчмънта. Рейтингът на Клинтън по време на процедурата е бил 60 процента, а след крайния вот е станал 73 процента. За сравнение Тръмп никога не е имал такава подкрепа и според допитване на Галъп неотдавна рейтингът му е 41 процента.

В. "Вашингтон пост" разказва за донорска вечеря, състояла се през април 2018 г. Тя е предоставила възможност на някои големи донори на републиканците да общуват лично с Тръмп и най-големия му син. Състояла се е в луксозен апартамент в хотела на Тръмп във Вашингтон. Сред присъствалите имало двама изпълнителни директори от Флорида - Лев Парнас и Игор Фруман. Те насочили разговора за Украйна, разказват запознати със събитието хора, пожелали анонимност.

Един от двамата - Парнас, казал после на бизнеспартньор, че той и Фруман казали по време на тази вечеря, че мислели, че американският посланик в Украйна Мари Йованович е неприятелски настроена към Тръмп и неговите интереси. Според Парнас президентът реагирал силно на тези твърдения и веднага подхвърлил идеята за уволненитео на Йованович. Йованович е дипломат с 32-годишна кариера и е работила при президенти от Демократическата и Републиканската партия, припомня изданието.

Засега Парнас и Фруман отказват коментари по разкритията. Белият дом пък не е отговорил на молбата на изданието за коментар.

Вестникът твърди, че тези две лица по-късно си партнирали с личния адвокат на Тръмп Рудолф Джулиани в търсене в Украйна на материали, които да навредят на демократите. Миналия месец двамата са били обвинени за конспирация за наливане на пари от чужбина в даренията за предизборните кампании. Те са пледирали невинни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят