Започна изпомпването на мазута от потъналия край Созопол преди век кораб

Водолази започнаха източването на горивото от "Мопанг" ,сн. бТВ

Дълго подготвяната операция по източването на горивото от потъналия в залива на Созопол преди век кораб "Мопанг” започна в понеделник.

Контролно се изпомпва мазутът от един от шестте резервоара, за да тества как сработва технологията.

Предполага се, че само в този резервоар има около 90 тона гориво. Какво е точното количество мазут в потъналия кораб ще стане ясно след края на операцията.

Изтичането на гориво повърхността, което започна преди почти месецhttps://www.mediapool.bg/mazut-izticha-ot-potanal-predi-sto-godini-korab-krai-sozopol-news282649.html ,  продължава, но е в малки количества. Разливът е ограничен със заграждения, застопорени със 6-тонни бетонни котви, уверяват от Морската администрация.

"По-скоро се сбъдват по-лошите предсказания за голямо количество гориво на борда, но не може да се каже колко… Желанието е по-скоро кампанийно да се източи, с оглед да се ограничава разлива, защото всяко едно такова нещо е свързано с някакви минимални разливи. Да се надупчи корабът буквално като решето, да се прецени къде има гориво и в последствие вече на раз да се източи… Може би над 200-300 отвора ще бъдат направени в, за учудване, доста здравия стоманен корпус”, обясни водолазът Михаил Заимов пред бТВ.

Взети са проби за изследване на състава и плътността на горивото, престояло близо век под водата.   

Досега бяха направени няколко опита да започне източването на горивото на "Мопанг", но метеорологичната обстановка така и не позволи това да стане.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?