Започна изтеглянето на артилерия от Източна Украйна

Започна изтеглянето на артилерия от Източна Украйна

Украинските правителствени войски и проруските бунтовници са започнали да изтеглят тежката си артилерия от фронтовата линия в Източна Украйна, съобщи в понеделник военният говорител Андрий Лисенко, цитиран от Асошиейтед прес.

"През последните 24 часа двама войници бяха убити и двама - ранени", допълни той на пресконференция в Киев. Тези загуби за украинската армия, с които броят на загиналите военни достигна 39 от влизането в сила на примирието на 5 септември, показват колко е нестабилно постигнатото примирие, отбелязва Франс прес.

Украинската армия посочи, че е започнала да прилага 9-те точки от меморандума от Минск, подписан от Киев и бунтовниците. Той предвижда създаването на 30-километрова буферна зона по фронтовата линия, забрана за полети над регионите, контролирани от сепаратистите и изтегляне на артилериите на двата лагера.

В понеделник примирието като цяло се спазва от двете страни, но боевете не са напълно прекратени. В бунтовническия бастион Донецк тази сутрин имаше ограничени престрелки, но ситуацията там е по-спокойна от преди и през последните дни намаля броят на убити при бомбардировки цивилни, отбеляза АФП.

Украинският президент Петро Порошенко съобщи междувременно, че украинската власти ще създадат отбранителна линия и пограничен контрол около районите в източнатачаст на страната, на които Киев смята да даде специален статут. По думите на държавния глава в тв интервю, вече се работи по съответното инженерно, техническо и нормативно обезпечение на тези мерки.

Според него предприемането на тези действия се налага, за да не се разпространи конфликта и в други територии на страната.

Според закона за специалния статут на отделни части от Луганска и Донецка област, местните власти там ще могат да сключват с централната власт в Киен споразумения за икономическо, социално и културно развитие, да участват в назначенията на прокурори и съдии, да създават доброволна милиция, да използват каквито езици желаят и да развиват трансгранично сътрудничество с Русия.

Двете самопровъзгласили се Луганска и Донецка република обаче отказват да участват изборите за Върховна Рада на 26 октомври.

Ние ще организираме свои избори, вероятно през ноември, каза пред журналисти лидерът на "Луганската народна република" Игор Плотницки, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той добави, че "Украйна ще ни бъде като съсед."

Преди това и вицепремиерът на т. нар. Донецка народна република каза, че и на нейната територия няма да има избори за Върховна Рада. Той обеща избори в ДНР до края на годината.

Споделяне

Още от Свят