Започна монтажът на международния термоядрен реактор във Франция

Официална онлайн церемония даде във вторник старта на монтажа на международния термоядрен експериментален реактор ИТЕР в южния френски район Сен Пол ле Дюранс, в близост до изследователския център Кадараш, който участва в проекта. Плановете са през 2025 г. да завърши работата по изграждането на мощността, която ще произвежда електроенергия по начин, повтарящ слънчевия термоядрен синтез.

"След много години на подготовка и огромни усилия от страна на всички участници в проекта, днес сме готови да започнем да сглобяваме токамака. Неотдавна получихме ключови компоненти за ИТЕР, благодарение на което ще можем да започнем да сглобяваме реактора като паралелно продължаваме научните и инженерно-конструкторските дейности. Другите компоненти на установката ще пристигнат на площадката в следващите две години", заяви при старта на монтажа Бернар Биго, ръководител на проекта, в който участват държавите членки на ЕС, Русия, САЩ, Индия, Китай, Южна Корея и Япония.

ИТЕР (ITER, International Thermonuclear Experimental Reactor, чиято абревиатура също така означава "път" на латински) е базиран на концепцията за токамак. Това е руска научна разработка, която използва магнитно поле за удържане на гореща плазма в т.нар. "торус" (въртящ се триизмерен кръг). В основата на горивото за реактора, който ще работи на принципа на синтеза, са морска вода и литий.

Най-големият международен проект цели да постигне и възпроизведе термоядрената енергия на слънцето. Това е научен мегапроект, който възнамерява да покаже, че е възможно да се контролира термоядрен синтез в индустриален мащаб. Изграждането на ИТЕР може да осигури на човечеството надежден източник на енергия, ефективен в продължение на милиони години. Сглобяването и монтажът на токамака е изключително важно събитие за световната наука.

"Фактът, че САЩ, Русия, Китай, Япония, Европа, Индия и Корея привличат най-добрите си учени и експертиза в полза на обща кауза, е доказателство, че това, което сближава хората и народите, е много по-силно от това, което ги разединява", заяви в дистанционната си реч френският президент Еманюел Макрон.

Приветствие от президента на Руската федерация Владимир Путин беше прочетено от Алексей Лихачов, генерален директор на руската корпорация "Росатом", чиято технология е токамакът.

"ИТЕР, който се превърна в най-големия международен научно-технически проект, е ярък пример за ефективно и взаимноизгодно многостранно сътрудничество. Както е известно, Русия е една от страните основателки на тази инициатива, призвана да даде важен принос за гарантиране на енергийната сигурност на човечеството и да играе активна роля в нейното реализиране" посочва в обръщението си Путин. "Днес проектът навлиза в решаващата фаза на своята реализация. Това ни дава основание да вярваме, че целите му ще бъдат постигнати в набелязаните срокове и в обозримо бъдеще ще можем да получим уникален по своята мощност и сигурност източник на енергия. Неговата експлоатация без съмнение ще допринесе за постигане на устойчиво икономическо развитие и повишаване на качеството на живот на милиони хора4, каза още руският президент.

"От 2007 г. това е най-големият научен проект в историята - както откъм сложност и разходи, така и от гледна точка на потенциалното му значение за човечеството. В много отношения, според резултатите от него, ще можем да преценим дали термоядрената мечта за неизчерпаем и безопасен източник на енергия ще се превърне в реалност на ХХІ век", коментира Виктор Илгисонис, член на Международния съвет на ИТЕР, директор на научно-техническите изследвания и разработки на "Росатом".

"Важно е, че въпреки ограниченията, причинени от епидемията от коронавирус, сглобяването и монтажните дейности започват по график. Сега основното предизвикателство за всички нас е да осигурим своевременен монтаж и сглобяване на инсталацията и да получим първата плазма до края на 2025 г. Това ще демонстрира съгласуваността на действията на всички участници в проекта и високата ефективност на международното сътрудничество", заяви шефът на "Росатом" Алексей Лихачов.

Идеята за изграждане на международен термоядрен реактор е от 1985 г. и е на Михаил Горбачов, който е подкрепен от президентите на САЩ Роналд Рейгън и Франция Франсоа Митеран.

Всяка страна участник в ИТЕР отговаря за производството и доставката на системите, които се е задължила да създаде в рамките на проекта.

Първоначално обявената му през 2006 г. стойност бе около 10 млрд. долара, от които 40 на сто се финансират от Европейския съюз, а станалите 60 процента са разпределени поравно между другите шест държави участнички в експеримента.

Плановете са през 2025 г. да бъде получена първата плазма за работата на реактора. В него непрекъснато ще бъде поддържана температура, която ще превишава с повече от 7.5 пъти вътрешната температура на Слънцето - 150 млн. градуса. Именно при такива условия изгарят изотопите на водорода, без да оставят радиоактивни отпадъци. В същото време с единица термоядрено гориво се изработва 10 млн. пъти повече енергия, в сравнение с изгарянето на органично гориво и 100 пъти повече в сравнение с разделянето на ядрата на урана в реакторите на АЕЦ.

Намеренията са ИТЕР да произвежда 500 МВ топлинна енергия и около 200 МВ електроенергия., съобщава ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?