Започна набирането на 170 доброволци за Ирак

Министърът на отбраната Николай Свинаров е подписал заповед за набиране на 170 доброволци за лекопехотна рота, която ще бъде изпратена в Ирак. Бройката е предложена от началника на Генералния щаб ген. Никола Колев.

Решението на кабинета за изпращането на ротата ще бъде взето до края на тази седмица, но може да бъде гласувано от парламента и след Великденската ваканция, каза министър Свинаров. "Нямаме необходимост решението на Народното събрание да е месец преди изпращането на контингента", обясни той.

170-те доброволци ще бъдат подготвяни в Карлово. В момента в 61-ва Стрямска бригада, 2-ра лекопехотна бригада, 5-та механизирана бригада и 55-та инженерно-сапьорна бригада тече вече и процесът по набирането им, стана ясно от думите на ген. Колев. Контингентът ще има три пехотни взвода, логистични модули - комуникационен и модул за бойна поддръжка. В модула за бойна поддръжка ще има подразделение за химическо разузнаване, както и за сапьорно и инженерно осигуряване. Пехотната част ще е въоръжена с бронетранспортьори. Войниците ще разполагат с леко и средно стрелково въоръжение, както и противотанкови средства.

Около 35 млн. лева ще струва подготовката и издръжката на новия контингент. "Ако старият беше грубо казано 32 млн. лева, то новият ще струва с 3 или 4 млн. повече, но те ще бъдат спестени, защото значителна част от средствата, отделени за подготовката на първия и за закупуването на всякакъв вид неспецифично оборудване, ще бъдат използвани и за втория достатъчно рационално", обясни министър Свинаров.

Във вторник ген. Колев ще обяви официално в Мусачево разформироването на химическата рота от 97 доброволци, които така и не заминаха за съседна на Ирак държава. Те ще бъдат компенсирани с по две минимални заплати.

Част от тях ще бъдат използвани за новия контингент. Според Колев става въпрос за около половината от 150-те души, които бяха първоначално набрани за химическата рота, но после бяха съкратени до 97. Министър Свинаров очаква между 25 и 40 военнослужещи да се включат в лекопехотната рота.

Министърът на отбраната се надява новият контингент да има същия статут като стария, което щяло и допълнително да облекчи финансирането му. Така обаче и не отговори на въпроса в какви срокове очаква той да бъде подписан. Каза само, че това ще стане с размяна на ноти след одобрението на парламента за ротата.

В петък ген. Колев обясни, че контингентът може да бъде готов до 26 май

Споделяне

Още от България