Започна наддаването за новата ТЕЦ в “Марица Изток”

Италианската “Енел” е внесла през март в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) намерение за инвестиция в размер на 950 млн. евро в нова електроцентрала на територията на ТЕЦ “Марица Изток 3”. Това съобщи във вторник пред журналисти Алесандро Боски, ръководител “Бизнес развитие” на компанията. Проектът е за строеж на мощност от 750 МВ и ще изгаря 7.5 млн. български лигнитни въглища.

Към изграждането на нова термоцентрала в комплекса “Марица Изток” обаче интерес имат и американската AES, германските RWE и Е.ON, както и “Брикел” на Христо Ковачки. МИЕ все още нямат идея дали да обявят конкурс за бъдещата мощност или Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да стартира търг.

Алесандро Боски потвърди готовността за участие в бъдеща процедура по избор на изпълнител, но коментира, че неговата компания е най-напред с изготвените си предпроектно и пазарно проучвания и стартиралата оценка за въздействие върху околната среда, която ще е готова до 3-4 месеца. Освен това на територията на ТЕЦ “Марица Изток 3”, която се рехабилитира и управлява от италианците, по проект е предвидено място за още блокове, посочи Боски.

Той допълни, че проучванията, изготвени от “Минппроект”, “Електроенергопроект” и германската КЕМА, сочат необходимостта от нова мощност освен планираната АЕЦ “Белене”, за да се покриват регионалните нужди от електроенергия. Тези две централи биха гарантирали половината  от нужните на Балканите 5000 МВ допълнителни мощности.

Представителят на “Енел” уточни, че изследването взема предвид и намеренията на другите страни в региона за строеж на нови електроцентрали.

Токът от планираната от “Енел” централа ще е конкурентен и ще позволи задържане на цените на електроенергията в България, защото след атомната енергия, най-евтина е добиваната от местни лигнитни въглища. Боски посочи, че в момента средната цена на тока в региона е 40 евро за мегаватчас. Стойността на ел.енергията от бъдещата мощност обаче ще зависи от разпределението на парниковите квоти с позволените количества въглеродни диоксиди за изхвърляне във въздуха, допълни той.

Проектът предвижда използването на най-модерни технологии и изключително ниски вредни емисии под допустимите в ЕС, както и депониране на отпадъците според техния вид на специално подготвени за целта терени.

За реализацията на новата централа Съветът на директорите  на “Енел” вече е одобрил създаването на специално дружество. То обаче ще се сформира при нужда от създаване на смесено дружество с държавната Националната електрическа компания (НЕК), с която вече е подписан меморандум за разбирателство и ѝ е предложено 27 на сто в новия проект. Толкова е участието на НЕК и в проекта за рехабилитацията на ТЕЦ “Марица Изток 3”. На Мини “Марица Изток”, с които ще се сключи дългосрочен договор за доставка на въглища, също ще се предложи дялово участие, но засега е трудно да се каже дали те ще приемат и от кой пакет биха им отделили акции.

От предвидените инвестиции 25 процента – или 230 млн. евро - ще са за български фирми, привлечени в проекта по време на четирите години на строежа. Отделно 800 млн. млн. евро икономически ефект от закупени въглища, поръчки за поддръжка и ремонт и депониране на отпадъци през първите 10 години от експлоатацията на бъдещата централа. Около 1500 работни места ще бъдат открити по време на строежа.

“Енел” не търси дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията, какъвто в момента компанията има с НЕК за тока от ТЕЦ “Марица Изток 3”.  В условията на либерализиран пазар и неодобрението от страна на ЕС към дългосрочните договори, ние смятаме да поемем пазарния риск, заяви Алесандро Боске. Все пак той не изключи възможността за петгодишен контракт с електрокомпанията за гарантиране на продажбите.

Необходимите средства за строежа ще дойдат от собствения капитал на “Енел” и евентуално НЕК, като ще се търсят и варианти за финансиране чрез кредити, за да се оптимизира стойността на проекта, посочи Боске.

По думите му при одобрение на проекта, който кандидатства и за сертификат на първокласен инвеститор, гарантиращ държавна помощ, централата може да е готова около 2012 г., когато и се прогнозира най-сериозният недостиг на енергия в региона.

Споделяне

Още от Бизнес