Започна наливането на основите на АЕЦ "Аккую"

Путин обеща на Ердоган да отиде и за откриването на ядрената централа през 2023 г.

Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин се включиха чрез видеовръзка в церемонията по старта на наливането на бетона в основите на първата турска ядрена централа "Аккую" в провинция Мерсин, предадоха световните агенции във вторник.

Путин пристигна на двудневно посещение в Анкара, където предстоят разговори, посветени на ситуацията в Сирия, в които ще се включи и иранският президент Хасан Рохани.

Полагането на фундамента на АЕЦ "Аккую" бе определено от Ердоган като исторически момент от гледна точка на развитието на Турция и сътрудничеството с Русия в областта на енергетиката.

Турският лидер подчерта, че с въвеждането в експлоатация на първия реактор на централата през 2023 г. страната ще влезе в семейството на страните, използващи ядрената енергия за мирни цели.

"Когато АЕЦ "Аккую" заработи на пълна мощност, ще удовлетворява 10 на сто от нуждите на Турция от електроенергия. Така нашата енергетика ще стане по-малко зависима от нефт, газ и въглища", каза Ердоган.

"Днешното събитие има особено значение, защото съвпада със стогодишнината от създаването на Турската република", каза още турският държавен глава.

Владимир Путин на свой ред отбеляза, че ядрената централа ще бъде безопасна и екологично чиста.

Той също така обаче намерението си да посети церемонията по пуска на ядрената централа през 2023 г. "Както каза господин Ердоган, ще направим всичко за да може заедно през 2023 г. да присъстваме на началото на работата на новата електроцентрала", каза Путин.

Руският президент изрази увереност, че "хората, които живеят в този район на Турция, че бъдат доволни като видят какво е това нови, съвременни технологии, какво е това нови, съвременни, добри работни места". "А цяла Турция ще почувства отплатата от дейността на новата високотехнологична централа", допълни той.

Путин посочи още, че предоставеният от турските власти статут на стратегически инвеститор на проектната компания за строежа "Аккую Нуклеар", която е дъщерна на дружеството на "Росатом" – "Русатом Eнерго Интернешънъл“, повишава целесъобразността и инвестиционната привлекателност на централата.

Този статут ще позволи да се икономисат около 10 млрд. долара при оборудването на атомната централа, тъй като проектната компания ще получи данъчни отстъпки и преференции от страна на турското правителство, коментира по-рано през деня помощникът на президента Юрий Ушаков. Общата стойност на съоръжението се оценява на 20 млрд0. долара.

В частност се предвижда намаляване или освобождаване от данъци (включително данък печалба и ДДС) и освобождаване от митнически данъци и такси, съобщиха от "Русатом Енерго Интернешънъл".

Статутът на стратегически инвеститор "ще позволи същественото повишаване на търговската привлекателност на проекта за потенциалните инвеститори", каза Путин.

"Росатом" търси на кого да продаде 49 на сто от "Аккую Нуклеар", след като консорциум от турски фирми се отказа от участие в проекта.

Путин каза още, че руската страна ще помогне на турската в подготовката на високо квалифицирани кадри за експлоатацията на централата. В момента в руски вузове се обучават над 220 турски студенти в специалности, свързани с ядрената енергетика, а 35 турски граждани вече са се дипломирали в Русия и са предложени за работа в проектната компания "Аккую Нуклеар".

Следващата стъпка пред проекта са получаването на разрешително за същинския строеж на ядрената централа, за което турската страна е потвърдила, че ще бъде предоставено.

АЕЦ "Аккую" ще бъде построена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море с четири блока по 1200 мегавата всеки. Когато бъде завършен проектът за атомната електрическа централа, тя ще произвежда при пълен капацитет 35 милиарда киловат часа електроенергия, които могат да покрият цялостните нужди на мегаполиса Истанбул от електричество.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес