Започна нов кръг от разговори за иранската ядрена програма

Започна нов кръг от разговори за иранската ядрена програма

След 9-месечна пауза разговорите между Иран и шестте страни, преговарящи с него за ядрената му програма /петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия/ бяха подновени в Алмати, в Казахстан, предадават осведомителните агенции.

Иранската делегация е оглавявана от иранския главен преговарящ Саид Джалили, а тази на "шесторката" - от дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън.

И двете страни в преговорите искат дипломатическо решаване на спора относно иранските ядрени планове. Между тях обаче има големи различия. Шесторката иска от Иран да прекрати обогатяването на уран до 20 процента, да достави вече обогатеното гориво в трета страна и да затвори новия си център за обогатяване на уран във Фордо. В замяна тя ще представи ново предложение за облекчаване на санкциите, наложени на Иран заради отказа му да разсее опасенията, че се опитва да се сдобие с ядрено оръжие.

Шесторката не очаква да бъде постигнат пробив на започналия в Алмати нов кръг от преговорите, предаде Ройтерс, като се позова на представител на Европейския съюз. Майкъл Ман, говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, подчерта, че никой не се надява на окончателно споразумение в казахстанския град. Той изрази очакване преговорите да продължат и утре.

Говорителят на Аштън показа оптимизъм, че Иран ще отговори позитивно на новото предложение на петте страни постоянни членкина Съвета за сигурност на ООН и Германия за уреждане на спора за ядрената му програма.

Иран ще представи в Алмати всеобхватен пакет предложения, предаде Ройтерс, като се позова на държавната телевизия Прес Ти Ви. Тя отбеляза, че може да бъдат внесени промени в предложенията, в зависимост от това какво ще предложи шесторката.

В Алмати Майкъл Ман и ирански източници не изключиха възможността за преки преговори по ядрената програма между Иран и САЩ, дори и те да не са потвърдили да имат намерения за подобна среща. Ислямската република смята, че преговорите трябва да се водят между Техеран и Вашингтон, за да се постигне окончателно споразумение по ядрената програма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят