Започна нова деликатна операция в японската ядрена централа "Фукушима-1"

Започна нова деликатна операция в японската ядрена централа "Фукушима-1"

Операторът на пострадалата в природно бедствие японска ядрена централа "Фукушима-1" Тепко започна изваждането на неизползваните горивни пръти от специалния басейн на Трети реактор, един от най-засегнатите при аварията. Тази деликатна операция бе отлагана няколко пъти и ще отнеме около две години, предаде Франс прес.

В басейна на Трети реактор има общо 566 горивни пръти, в това число 514 използвани. Те трябва да бъдат извадени преди да се извършат други възстановителни дейности в сградата, в която имаше силна експлозия при аварията от 2011 г. След Трети реактор японските специалисти ще извършат подобни операции и в Първи и Втори реактор, които са най-пострадалите. Тези операции обаче няма да започнат преди 2023 г. В басейна на Първи реактор има 392 горивни пръти, а в този на Втори – 615.

Между края на 2013 и края на 2014 г. вече бяха извадени горивните пръти от басейна на Четвърти реактор, но тази операция премина по-лесно, тъй като този реактор е бил празен по време на аварията.

На 11 март 2011 г. АЕЦ "Фукушима-1", която се намира на около 220 км североизточно от Токио, бе наводнена от огромно цунами, предизвикано от мощно земетресение. Електрозахранването на охладителните системи бе прекъснато, което предизвика разтопяване на горивото и пробиви в корпусите на три от шестте реактора на централата, последвани от мощни експлозии заради натрупването на водород от химична реакция в сградата, която покрива реакторите и където се намират охладителните басейни.

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?