Започна обратното броене на ултиматума на Слави, но НС не се тревожи

Промените в изборните правила ще се гледат по-нататък и няма да се въвежда чист мажоритарен вот

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Парламентът ще се заеме с промените в изборното законодателство "по-нататък във времето" с нагласа да въведе някакъв вариант на смесена избирателна система, но не и изцяло мажоритарна, показа проверка на Mediapool в сряда, първия работен ден на 44-то Народно събрание.

Така депутатите няма да се съобразят с ултиматума на Слави Трифонов, който след изборите им постави срок от две седмици след конституирането на НС да започнат да приемат решенията на инициирания от шоуто му референдум.

Водещият на едноименното шоу заяви, че ако това не се случи, той ще излезе сам на граждански протест пред парламента. Слави Трифонов постави и друг ултиматум - ако до два месеца депутатите не приемат нужните закони, той пак ще излезе на протест пред парламента, като не знаел какво ще направят останалите 2.5 милиона души, гласували на референдума.

Представители на ГЕРБ коментираха пред Mediapool, че ще внесат по-прецизиран вариант на предложението си от края на предишния парламент за въвеждането на мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство. От партията обаче отбелязват, че "ако трябва да са откровени", няма да търсят усилена подкрепа за проекта си. "Ние ще го внесем, защото така сме обещали, но останалите групи не смятат да го подкрепят. Ние сами нямаме мнозинство. Затова ще бъдат приети промените, които съберат необходимите гласове в парламента", казаха неофициално от ГЕРБ.

На практика това означава, че коалиционните им партньори от "Обединени патриоти" (ОП) заедно с БСП и "Воля" ще могат да наложат смесена избирателна система, съчетаваща пропорционален и мажоритарен вот.

ОП заявяват, че ще подкрепят т.нар. "германски модел". Такава е и позицията на БСП, която Корнелия Нинова потвърди и в сряда.

Засега ДПС са декларирали, че са против каквито и да е било промени, но преди месеци лидерът на партията Мустафа Карадайъ заплаши, че ако продължават "популистките обещания" в посока чист мажоритарен вот, ДПС също ще подкрепи исканията на Трифонов.

По този начин ГЕРБ остават изолирани в защитата си на мажоритарния вот. Това бе стратегията на партията и в предходния мандат – да прегърне исканията на "Шоуто на Слави", за които гласуваха над 2 млн. избиратели, с ясното съзнание, че останалите партии няма да подкрепят "подобно безумие". "Няма да ни бият с популизъм. И ние можем да обещаваме неща, които никой няма да подкрепи в пленарна зала", коментираха тогава от ГЕРБ и вписаха в предизборната си програма обещанието за мажоритарен вот.

Колкото до двуседмичния срок, който Трифонов даде на 44-то Народно събрание, той според партиите е комичен и неизпълним."В цялата тая работа има правила – първо НС се конституира, после няма комисии, а има комисия по правилника, за да изработим нашите си правила за работа. После той се приема, после се правят предложения за комисии, и едва тогава започва законодателната дейност на парламента. Тя самата също е обвързана в процедури и срокове. Напълно невъзможно е подобно нещо да се случи за две седмици", казаха от ГЕРБ.

"Обединени патриоти" пък бяха далеч по-крайни, като според тях това изобщо не бива да е първа работа на парламента. "По Изборния кодекс трябва да се работи спокойно и без истерии, кое налага да се започне веднага?", попитаха от националистическата коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България