Започна описът на опасните химични отпадъци в "Полимери"

Комисия започва да описва опасните химически отпадъци, намиращи се на територията на фалиралия завод "Полимери" в Девня, заради които общината обяви от четвъртък бедствено положение. В акцията се включени и експерти на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) във Варна, които ще окажат съдействие за решаването на екологичните проблеми на предприятието.

Предприетите действия ще позволят прехвърлянето на 2600 тона трихлоретан в здрава цистерна, разпоредено от областната управа след периодичните течове през последните месеци. Досега съдебни спорове между кредиторите и собственика на "Полимери Инвест" блокираха мерките за обезопасяване на района, Община Девня обаче не може повече да чака, въпреки неуредения въпрос с финансирането на операцията, стана ясно от думите на кмета Атанас Кузев, цитирани от БНР.

"В почивните дни имахме още един инцидент, с изключение на дихлоретан, който е няколко пъти по-запалим и опасен от трихлоретана. От друга страна, нито операторът, нито държавата вършат каквото и да е", коментира той.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че РИОСВ-Варна ще окаже съдействие при възникване на аварийна ситуация и за изпълнение на предприетите мерки за изчистването на територията на "Полимери“ от опасните химикали.

Ведомството посочва, че на "Полимери" вече е била наложена санкция за 5 732 960 лв. заради това, че предприятието не е обезвредило по екологичен начин халогенирани остатъци от дестилация и остатъци от реакция (тежки фракции).

Заради това, че количества дихлоретан ве производствена инсталация не са в надежден съд, в ход е налагане на още една глоба от 15 хил. лв. за дружеството "Полимери Инвест4, което притежава завода.

Предстои сезиране на Районна Прокуратура – Девня за намиращите се на площадката на предприятието хлорфлуорвъглеводороди (фреон 12) и азбест.

РИОСВ-Варна ще окаже съдействие за осъществяване на емисионен контрол по компоненти при евентуално възникване на аварийна ситуация и необходимите мерки за предотвратяване и отстраняване на последиците от нея в изпълнение на заповедта на кмета на община Девня, посочват от ековедомството.

Екоинспекцията ще съдейства и при класификацията на негодните за употреба химически вещества и смеси, намиращи се на площадката на девненския завод и предназначени за лабораторни цели, както и указания за реда за последващото третиране на опасните отпадъци.

Към настоящия момент не са отчетени завишени стойности на показатели, отчитащи замърсяване на компоненти на околната среда, допълва министерството.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?