След успешно представяне пред инвеститорите

Започна пласирането на книжата по новия външен дълг

Разминаване в оценките на един или на два транша ще се пуснат българските еврооблигации

Започна пласирането на книжата по новия външен дълг

След успешното приключване на т. нар. "роуд шоу" (срещите с потенциални инвеститорите, които българските власти проведоха във Франкфурт, на Лондонското сити, в Париж и във Виена от началото на седмицата - бел. ред.), финансовото министерство на България е взело решение да емитира 10-годишни еврооблигации за 1.5 млрд. евро с падеж през септември 2024-та година, съобщи агенция Dow Jones Newswire, цитирана от БНР.

Проявеният от европейските инвеститори интерес предполага, че средната доходността (лихвата) по новите български евробондове ще бъде около 3.15%, което е в рамките на прогнозите на редица финансови експерти и икономисти за доходност около 3% и под по-песимистичната прогноза в началото на седмицата на премиера на страната Пламен Орешарски за средна доходност около 4%.

Агенцията прогнозира, че пласирането на новия държавен дълг на България под формата на 10-годишни еврооблигации започва още днес след края на "роуд шоуто" във Виена.

Информацията на DJNewswire обаче се размивана с новината на агенция Ройтерс от сряда, според която новият български външен дълг ще бъде емитиран на два транша с различен матуритет (падеж) - 10-годишни и 15-годишни еврооблигации.

Според анализаторите това е отчасти притеснително, тъй като показва нежеланието на чуждите инвеститори да поемат риска на по-дългосрочните книжа и може да се обясни с понижаването на рейтинга на България до една степен над нивото junk (боклук) от страна на агенция "Стандард енд Пуърс" по-рано този месец, както и с действията на държавата за спасяване на четвъртата по големина банка в страната - КТБ.

Най-вероятно днес до ранния следобед инвеститорите ще могат да подават заявки за количеството, което биха искали да купят, както и за исканата от тях доходност. След това на база на подадените поръчки Министерството на финансите заедно с мениджърите на емисията (банките Citigroup, HSBC и JP Morgan Chase) ще вземат решение за разпределението на книжата и ще обявят резултатите от предлагането.

Целта на предстоящото емитиране на нов български държавен дълг на международните пазари е да се съберат 3 млрд. лева, с които да се рефинансира падеж на стари облигации за около 1.1 млрд. лева (книжа за 698 млн. долара с падеж на 15-и януари 2015-а) и за покриване на бюджетния дефицит през настоящата година (за около 1.3 млрд. лева).

Доходността (годишната лихва) на изтичащите в началото на следващата година доларови облигации беше около 8.2%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?