Започна подготовката на третия ни батальон за Ирак

Около 300 военнослужещи от третия български батальон за Ирак започнаха подготовката си в поделението на Марино поле край Карлово, съобщи на полигона "Червен" край Асеновград генерал-лейтенант Златан Стойков, командващ Главния щаб на Сухопътни войски.

След сформиране на ротите, утре стартира езиковата подготовка по английски и арабски език, а от 22 март ще започне и тактико-специалната подготовка. Тя ще се ръководи от подполковник Петко Маринов, който беше командир на първия батальон в Ирак.

Все още не е ясно от къде ще бъде осигурено допълнително финансиране за довършване на подготовката на третия батальон. Вчера вътрешният министър Николай Свинаров увери, че правителството ще намери средства.

В най-скоро време ще бъде обсъдена и приета визията и определено мястото за специалния център за подготовка на българските военни за участия в мисии, съобщи ген. Стойков.

Центърът трябва да бъде готов и да поеме обучението на четвъртия и всички следващи батальони, които ще участват в следвоенното възстановяване на Ирак, както и на тези подразделения, които ще заминат на други задгранични мисии, каза още генерал-лейтенантът, цитиран от БТА.

В четвъртък е приключила и сертификацията на попълнението на втория батальон, който е в Кербала. До края на месеца рейнджърите трябва да отпътуват за Ирак и да се присъединят към контингента, който замина в непълен състав след отказа на около 70 кандидати заради атентата срещу база "Индия" миналата година.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: