Започна подписка за референдум за онлайн-гласуване

Подписка за свикване на рефенедум за правото на гласуване и по електронен път, започна от понеделник.

Подписка за свикване на рефенедум за правото на гласуване и по електронен път, започна от понеделник.

Уведомление е изпратено до председателя на Народното събрание. В инициативния комитет, създаден от Националното експертно обединение, са имената на певицата Милена Славова, на социоложката Екатерина Маркова, на главния секретар на Интернет-общество в България Димитър Ганчев и други.

Подписката за провеждане на референдум по въпроса “Искате ли на следващите парламентарни избори на всички български граждани да бъде осигурена възможност за гласуване чрез Интернет” ще бъде в големите градове на страната. В подкрепа на подписката може да се използват и определени за целта формуляри, качени на страниците на инициативния комитет neo-bg.org, пояснява Екатерина Маркова.

Технологичното развитие изисква и интернет гласуване, смятат от инициативния комитет. Това ще е удобство за сънародниците ни зад граница, за всички, които биха искали да си спестят дългото чакане на опашки, и би повишило избирателната активност, твърдят инициаторите. Електронното гласуване може да се справи и с проблема корпоративен вот и купуване на гласове, смята Димитър Ганчев от Интернет общество - България.

Половин милион подписа ще са нужни, за да могат гражданите с подписка до Народното събрание да предизвикат национален референдум.

Споделяне

Още от България