Започна попълването на втория ешелон на властта

Започна попълването на втория ешелон на властта

Започна попълването на втория ешелон на властта. Вече са ясни заместниците на министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев, на здравеопазването Стойчо Кацаров, на външните работи Светлан Стоев и на културата проф. Велислав Минеков.

На повечето министерства новите политически кабинети все още не са качени на страниците им в интернет.

На министерствата на транспорта, на образованието и на енергетиката пък все още стоят имената на старите заместник-министри и не е ясно дали те ще запазят постовете си.

Министерството на младежта и спорта пък дори не е успяло да сложи името на новия служебен министър Андрей Кузманов и все още стои това на Красен Кралев и неговия политически екип.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев ще има трима заместници. Лазар Лазаров запазва поста си и ще продължи да отговаря за пазара на труда. Той е почти неизменният заместник-министър в това ведомство още от времето на Сергей Станишев. Новите имена са на Иван Кръстев и Надя Клисурска. Иван Кръстев има натрупан опит в държавната администрация с управлението на еврофондовете първо в социалното министерство, а след това и в образователното. Надя Клисурска е бивш депутат от БСП.

Министърът н здравеопазването Стойчо Кацаров ще има трима заместници. Всичките са лекари, като двама от тях са били и депутати от Обединените демократични сили. В екипа му влиза д-р Тома Томов- началник на Covid отделението в "Александровска" болница. Останалите двама заместници на Кацаров са му били колеги в 38-то Народно събрание. Това са д-р Александър Златанов,който бе директор на две регионални здравни инспекции - в София-област и в Перник и д-р Димитър Петров – бивш управител, и подуправител на НЗОК.

Стойчо Кацаров обяви своя избор на страницата на Центъра за защита на правата в здравеопазването, чийто председател бе до избора му за служебен министър. На сайта на Министерството на здравеопазването новите имена все още не са публикувани. 

Министърът на културата проф. Велислав Минеков също ще има трима заместници. Известната пианиска и преподавател в музикалната академия проф. Борислава Танева е с ресор "Сценични изкуства, художествено образование и авторско право". Тя е сестра на бившия министър на образованието във втория кабинет на Бойко Борисов - Тодор Танев от Реформаторския блок.  Другият заместник-министър на културата е  Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българската музикална асоциация. Третият е историкът доц. Пламен Славов, който е бивш депутат от БСП. 

Външният министър Светлан Стоев ще има двама заместници, съобщи "Сега". Зам.-министър на външните работи ще бъде Калин Анастасов, който отговаряше в Министерството на външните работи за последните три гласувания на изборите в чужбина. До април Анастасов бе главен секретар на МВнР, а веднага след изборите стана посланик в Армения. Другият заместник-министър ще бъде дългогодишният дипломат от кариерата Василий Такев, който последно бе ръководител на генералната дирекция "Двустранни отношения" в министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България