Започна поредната трансформация на БДЖ

Започна поредната трансформация на БДЖ
Поредната трансформация на “Българските държавни железници“ (БДЖ) е започнала със заповед на транспортния министър Александър Цветков от 22 октомври, съобщиха от пресцентъра на подопечното му ведомство. Този път дружеството ще се преструктурира в холдинг.

В началото на месеца от ръководството на железниците поясниха, че промяната ще приключи изцяло до края на следващата година, а целите са – привличане на частни инвеститори и на заеми от международните финансови институции.

Всички оперативни активи на БДЖ ще се извадят от дружеството и ще се прехвърлят към сегашните дъщерни дружества за пътнически и товарни превози. Компанията-майка ще осъществява само стратегическо планиране и финансов контрол. За целта банките-кредиторки на железницата трябва да се съгласят да прехвърлят задълженията на БДЖ към дъщерните дружества.

Сега локомотивите и вагоните на железницата са собственост на БДЖ ЕАД, а БДЖ "Товарни превози" и БДЖ "Пътнически превози" ги наемат и извършват транспортни услуги. Самото БДЖ ЕАД няма право да извършва превози, след като в средата на годината НКЖИ прекрати договора си с него, защото возилата нямат сертификат за безопасност. Въпреки че са незаконни, "Товарни-" и "Пътнически превози" продължават да ползват вагоните и локомотивите на БДЖ.

Държавата иска да приватизира частично или изцяло БДЖ Товарни превози, но това е почти невъзможно, заради активите. Няма инвеститор, който да иска да купи само дейността, без активите и в същото време да наследи всички задължения. Дружеството има 85-процентов дял на пазара на товарни превози.

Чрез промяната, организационната и управленска структури на българския жп превозвач, ще бъдат уеднаквени с тези на европейските железници, съобщават от транспортното министерство.

Създаването на тази холдингова структура е едно от изискванията на Световната банка за отпускане на заем за железопътния сектор, пишат още от ведомството. БДЖ иска 460 млн. лева, а НКЖИ – 250 млн. лева.

Това е третата трансформация на железниците за три години.

През 2007 г. БДЖ ЕАД изведе дейността си в три дъщерни дружества - "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, "БДЖ - Товарни превози" ЕООД и "БДЖ - Тягов подвижен състав (локомотиви)" ЕООД.

Миналата година предприятията за локомотивите и товарните преводи се обединиха.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес