Започна поредният кръг преговори за ядрената програма на Иран

Започна поредният кръг преговори за ядрената програма на Иран

Шестте световни сили възобновиха в Алмати, Казахстан преговорите с Иран за ядрената му програма в казахстанския град Алмати, предаде Ройтерс в петък. Целта е да се разреши продължаващият десетилетие спор за иранската ядрена програма, с която според Запада Техеран се опитва да се сдобие с ядрено оръжие.

На втората подобна среща тази година шестте сили – петте постоянни членове на Съвета за сигурност: САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания - плюс Германия, се надяват Ислямската република да приеме предложението им за известно облекчаване на икономическите санкции, ако тя ограничи най-спорните си ядрени дейности.

Срещата се очаква да продължи до утре, а според дипломати постигане на какъвто и да било пробив е малко вероятно.

На предишния кръг от преговори в Алмати Техеран получи справедливи и балансирани предложения за уреждане на въпросите около ядрената му програма. Това заяви днес Майкъл Ман, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Според Ман "шесторката" разчита на новия кръг от преговори Иран ясно да отговори на предложенията, засягащи мерките за доверие. "Нашата реакция ще зависи от реакцията на Иран. Ходът на преговорите и продължителността им ще зависят от иранския отговор", каза говорителят на европейската дипломация.

По думите на Ман "има признаци, и то съществени", че Иран разработва технологии, които може да бъдат използвани за военни цели. "Чакаме опровержение от Техеран", отбеляза той.

"Шесторката" предложи на Иран през февруари смекчаване на санкциите и неприемане на нови по линия на ООН, ако Техеран склони да спре обогатяването на уран до 20 на сто и да ограничи дейността в обекта Фордо, напомня ИТАР-ТАСС, като се позовава на заместник-външния министър на Русия Сергей Рябков.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?