Започна поредният пазарлък за учителските заплати

Започна поредният пазарлък за учителските заплати

Правителството и учителските синдикати започнаха в понеделник очакваното надлъгване около заплатите в сферата преди старта на учебната година на 15 септември. Вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев отхвърли в понеделник претенциите на учителските синдикати за увеличение на заплатите в сектора с 15 процента от 1 октомври. Това стана по време на публичния отчет за свършената работа от просветното ведомство от началото на мандата на правителството на Станишев.

Министър Вълчев заяви, че учителските заплати могат да бъдат увеличени след 1 януари 2008 година “разумно и балансирано”. По негови разчети това ще натовари бюджета с допълнителни 200 милиона лева.

През тази година по програмата за диференцирано заплащане на учителите и директорите бяха заделени 15.1 млн. лв., като 13,1 млн. лв. са за т. нар. динамична добавка към учителските заплати, а 2 млн. лв. - за директорите на училищата, каза министър Вълчев.

По думите му през следващите месеци учителите и директорите ще получат тези допълнителни възнаграждения, които не са свързани със средствата за увеличаване на учителските заплати.

По същото време председателят на Съюза на българските учители (СБУ) Янка Такева предупреди, че “учителите имат виждане учебната година изобщо да не стартира”. Решението дали учебната година ще започне, ще бъде взето от синдикатите на 12 септември.

Другият обсъждан вариант е за едночасова предупредителна стачка.

Такева декларира, че „15 септември няма да се състои”, ако не бъде подписано споразумение за увеличение на заплатите още от тази година. Настоява се още реализираната икономия от 54 млн. лв. в бюджета на МОН тази година да бъде пренасочена към преподавателите.

Председателят на СБУ сметна, че това ще доведе до реално увеличение на заплатите с 25%.

Въпреки засилващия се синдикален натиск, Даниел Вълчев заяви, че не може да обещае нищо, защото не разполага с макрорамката на бюджета за 2008 година. По всяка вероятност проблемът със старта на учебната година ще виси до последния момент, защото от МОН смятат да започнат разговори със синдикатите към края на август, когато получат информация за параметрите на новия бюджет.

Министърът се опита да успокои учителите с декларацията, че “МОН има дългосрочна политика за повишаване на социалния им статус”. “За сериозно увеличение на заплати от 1 октомври не може да се говори през август и септември”, обясни той.

Символики

Войната между МОН и учителските синдикати започна и на символично ниво. По повод на намеренията на профсъюзните организации да обявят исканията си за повече пари по време на церемониите за 15-ти септември, Вълчев изрази “личното си мнение”, че това не трябва да става.

“На празници като 3 март, 24 май и 15 септември не трябва да се издигат социални искания”, заяви министърът и добави, че е помолил синдикатите да поставят исканията си на 17-ти. Те му обяснили, че тогава медиите няма да им обърнат такова внимание.

“Синдикатите на учителите трябва да бъдат по-радикални при отстояване на исканията си. Този път сме твърди и без морални задръжки”, каза малко по-късно Янка Такева, без да посочи какво точно има предвид с тези думи.

Последната ефективна учителска стачка бе през декември 2005 година. Тогава учителите успяха да си издействат 10% увеличение на възнагражденията за 2006 година под заплахата, че няма да бъде приключен първият учебен срок.

Сега залогът е стартът на самата учебна година. Освен 15% ръст на заплатите от 1 октомври, учителите искат в бюджета за 2008 година да се заложат 5% от БВП за образование.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?