Започна предварителното изслушване в съда по аферата “Берлускони – Милс”

Започна предварителното изслушване в съда по аферата “Берлускони – Милс”

Първото предварително съдебно заседание по така наречената афера “Берлускони – Милс” започна в Милано в понеделник, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Бившият италиански премиер Силвио Берлускони и Дейвид Милс, адвокат и бивш съпруг на британска министърка, са заподозрени в корупция.

Заседанието е първото от поредица, която може да продължи няколко месеца. След приключването им миланският съдия Фабио Папарела ще реши дали има необходимите доказателства и основание да се започне процес срещу двамата разследвани.

В хода на предварителното разследване прокуратурата в Милано стигна до извода, че през 1997 г. по сметка на Милс била внесена сумата от 600 000 долара. Тя била преведена от семейния холдинг на Берлускони “Фининвест”. Парите били подкуп за Милс, за да лъжесвидетелства по друго дело срещу Берлускони за данъчни измами, заведено в края на 90-те години на миналия век.

И Берлускони, и Милс отричат обвиненията. Ако се стигне до процес и двамата бъдат признати за виновни, могат да получат присъди от 3 до 8 години затвор, припомня Асошиейтед прес.

Според информация на ББС и двамата обвиняеми няма да присъстват на предварителните изслушвания, с които ще се реши дали срещу двамата да бъде заведено дело.

Милс заяви, че разполага с доказателство, което ще “унищожи обвинението”, посочва ББС. Той настоява, че парите са дошли от друг човек, който няма нищо общо с Берлускони.

“Ние имахме възможността да съберем всички свързани със случая документи. Сега имаме пълен отчет на финансовата ревизия от 1992 година насам, който показва точно откъде са дошли парите и какво се е случило с тях,” казва адвокатът Милс.

Милс твърди, че съдебното производство е “неприкрит политически акт”, който да съвпадне с парламентарните избори в Италия, на които партията на Берлускони бе победена от лявоцентристката коалиция на Романо Проди с много малка разлика.

Все пак той изрази доверието си в италианската съдебна система, която определи като “обективна и честна”.

Споделяне

Още от Европа