Започна премахване на опасни дървета в "Борисовата градина"

Започна премахване на опасни дървета в "Борисовата градина"

Започна премахването на опасните дървета около алеите в част от Борисовата градина в София, съобщиха от Столичната община. Става въпрос за наклонени и изсъхнали дървета в зоната до 25 метра от алеите в лесопарковата част, която е разположена между бул. "Цариградско шосе", бул. "П. Ю. Яворов", бул. "Драган Цанков" и централната алея покрай обсерваторията на СУ "Св. Климент Охридски".

Ще се кастрят и опасните клони на маркираните дървета в същия пилотен участък.

Решението за премахването на дърветата беше взето от екокомисията към общинския съвет. Тя отложи решението за премахване на дървета извън тази 25-метрова зона заради опасения на неправителствени организации, че за изсичане са маркирани дървета, които няма нужда да се премахват.

Изсичането на опасните дървета около алеите се прави от специализиран екип на общинско предприятие "Управление на общински земи и гори". Хората, които премахват дърветата и клоните, ще бъдат облечени със специализирано работно облекло. Обозначени ще бъдат и превозните средства, с които ще се изнасят отрязаните дървета и клони. Екипите ще работят само в рамките на работния ден. Изрязаната дървесина ще се кара в инсталацията за компостиране на биоразградими отпадъци и от нея ще се произвеждан компост.

Всички граждани могат да проследят маршрута на камионите, въвеждайки номера на съответното МПС в сайта на Изпълнителна агенция по горите.

Мероприятията са част от професионалната поддръжката на лесопарка и ще окажат благоприятно въздействие върху естественото възобновяване на гората в "Борисовата градина", смятат от общината.

Споделяне

Още по темата

Още от България