Започна прокарването на тунела за мечки край ГКПП-Илинден

Започна изграждането на тунела край новия граничен контролно-пропускателен пункт - Илинден на българско-гръцката граница, съобщи БТА. От ръководството на Регионалния граничен сектор в Гоце Делчев са съобщили, че преди около две седмици строителството е започнало. Копае се от двете страни на границата.

Българската част на трансграничното пътно съоръжение с дължина 150 метра се изпълнява от гръцката фирма "Продефтики", която построи и 13-километровата българска отсечка от пътя Гоце Делчев - Драма. При визитата си в края на март 2003 г. в района външният министър Соломон Паси изказа надежда новият гранично-пропускателен пункт да бъде отворен преди Олимпийските игри в Атина през 2004 г.

Модерният граничен комплекс на ГКПП-Илинден е разположен на площ от 34 000 кв. м. Строителството му започна на 1 юли 2000 г., а на 28 ноември 2002 г. строителите от "Сиконко холдинг" АД предадоха символичния ключ на завършения обект на инвеститора - Министерството на регионалното развитие и благоусторйството. Изграждането бе финансирано безвъзмездно по програма ФАР - трансгранично сътрудничество на Европейския съюз. Общата стойност на обекта е 4 362 000 евро. В момента се изгражда т. нар. довеждаща инфраструктура на обекта, която включва водоснабдяването, електрификацията и телефонизацията.

"Мечият" тунел ще преминава до пирамида 133 на самата граница с Гърция. Строителството на това пътно съоръжение по т. нар. открит способ се наложи заради нашумелия проблем, повдигнат от гръцки еколози, за опазване на популацията от кафяви мечки в района. Тунелът е с дължина 447 метра, от които 147 са на българска територия. Договорът за строителството му е подписан на 19 декември 2002 г., а стойността е близо 4 200 000 евро. Около 3 млн. евро от средствата са безвъзмездна помощ по програма ФАР, а останалата част се осигурява от националния бюджет.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?