Румънски медии: В Букурещ се извършва държавен преврат

Започна процедура по отстраняване на президента на Румъния

Лявоцентристката коалиция посегна на Конституционния съд, омбудсмана и смени шефовете на парламентарните камари

Премиерът на Румъния и лидер на социалдемократите Виктор Понта

Управляващата лявоцентристка коалиция в Румъния започна процедура по отстраняване от поста на президента Траян Бъсеску. Юридическото основание за импийчмънта е внесено двете камари на парламента и в Конституционния съд, съобщават румънските медии в сряда.

Социал-либералният съюз (СЛС) иска парламентът да се събере на извънредно заседание в четвъртък и петък с цел отстраняването на Бъсеску, съобщава агенция Медиафакс. По закон президентът на Румъния може да бъде отстранен от длъжност на съвместно заседание на сенатори и депутати с обикновено мнозинство след консултации с Конституционния съд.

Причини за импийчмънт може да са сериозни нарушения на конституцията. Предложение за отстраняване от власт на президента може да бъде внесено от не по-малко от една трета от депутатите и сенаторите, които трябва незабавно да информират държавния глава. Можем утре да поканим Бъсеску, за да изрази мнението си във връзка с процедурата за импийчмънта му, каза депутатът от Национално-либералната партия Еуджен Николаеску.

Според вестник "Адевърул" лидерите на СЛС имат нужда само от още три гласа в парламента за импийчмънт на президента. Социал-либералите трябва да съберат най-малко 229 гласа в полза на отстраняването на Бъсеску, за да бъде одобрено искането. Общият брой на членовете на парламента в момента е 457 души, а СЛС има 226 парламентаристи, отбелязва изданието.

Ако предложението за отстраняване бъде одобрено, в рамките на 30 дни трябва да се организира референдум по този въпрос и, ако гласоподавателите подкрепят отстраняването, в срок от три месеца правителството трябва да организира избори за нов президент.

Това не е първият опит за импийчмънт на Бъсеску. Той бе временно отстранен от поста през 2007 г. след гласуване в парламента, но на последвалия референдум повечето румънци го подкрепиха и той бе възстановен на длъжността си. Новото парламентарно мнозинство обаче вече започна да въвежда промени, които улесняват процедурата по отстраняване на държавния глава. Парламентът одобри миналата седмица промяна в закона за референдума, чрез която президентът ще може да бъде отстранен с вота на половината плюс един от гласувалите, за разлика от досегашния вариант, който изискваше одобрение на половината плюс един от имащите право на глас граждани.

Управляващият в момента в Румъния Социал-либерален съюз, в който влизат Социалдемократическата и Национално-либералната партия, междувременно посегна на независимостта на Конституционния съд и с решителни действия се опитва да завладее всички най-важни държавни постове и институции. Действият му се окачествяват от някои румънски медии в сряда като държавен преврат.

В телевизионно изявление президентът Траян Бъсеску призова лидерите на СЛС, Националния съюз за прогрес на Румъния и Демократичния съюз на унгарците в Румъния "веднага да прекратят действията срещу институциите на румънската държава". Той заяви, че "целта на парламентарното мнозинство е да наложи контрол върху правосъдието", а отстраняването на държавния глава е само етап от този процес.

Във вторник СЛС предприе безпрецедентна атака срещу други важни институции на държавата - един след друг бяха свалени омбудсманът, който има властта да атакува в Конституционния съд извънредните постановления на правителството, председателят на Сената и председателят на Камарата на депутатите, а опитът за държавен преврат е едва в началото си, пише вестник "Ромъния либера".

Лидерът на либералите Крин Антонеску зае мястото на лидера на ДЛП Василе Блага като председател на Сената, а социалдемократът Валериу Згоня - това на Роберта Анастасе като председател на Камарата на депутатите. В случай на импийчмънт на Бъсеску Крин Антонеску ще стане временен президент, отбелязва вестник "Ромъния либера".

Вестникът добавя, че в близките дни се очаква управляващите да променят и закона за функциониране на Конституционния съд така, че той вече да няма право на задължаващо становище върху парламентарните решения. Следващият непосредствен етап е постигане на верността на Конституционния съд чрез смяната на съдиите, смятани за "хора на Бъсеску".

Според "Ромъния либера" обаче проявената сега прибързаност за сваляне на Бъсеску може да се обърне като бумеранг срещу Социал-либералния съюз.

Това, което обаче се изплъзва от погледа на лидерите на СДП и НЛП, е фактът, че арогантността, с която се държат сега, показвайки, че са склонни да окажат насилие над демокрацията, за да постигнат целите си, може бързо да се обърне срещу тях. Чрез взетите произволни решения Понта и Антонеску успяха само за няколко дни да настроят срещу себе си по-голямата част от гражданското общество, дори и някои от яростните критици на опозиционната Демократично-либерална партия (ДЛП), пише вестникът.

СЛС има всички шансове да подкопае популярността си много по-бързо, отколкото някой може да си представи. Това на практика е началото на едно групово политическо самоубийство на едни хора, които си се представиха твърде бързо като нито повече, нито по-малко от притежатели на абсолютната власт в Румъния, добавя "Ромъния либера".

"Ако тези планове бъдат приложени, състоянието на демокрацията в Румъния създава сериозни причини за загриженост", заяви в изявление Жозеф Дол, лидер на парламентарната група на Европейската народна партия.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг заяви в Туитър, че е много обезпокоена от атаките срещу независимостта на Конституционния съд в Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани