Започна процес за военни престъпления в Македония

Започна процес за военни престъпления в Македония

Бившият македонски вътрешен министър Любе Бошковски е гледал как полицията напада село и убива седем души. Това посочи обвинението по време на заседание по делото срещу Бошковски и неговия охранител Йохан Тарчуловски, обвинени във военни престъпления, предаде ББС в понеделник.

Това е първият процес  в международния съд на ООН в Хага срещу заподозрени в извършването на военни престъпления в Македония. И двамата заподозрени се обявяват за виновни.

В началото на процеса уводна реч изнесе само обвинението. Съдебният процес ще продължи на 7 май с изслушване на първия свидетел на обвинението.

Обвинението показа видеоматериал, който показва как Бошковски наблюдава атаката, скрит зад стена, гледаща към селото.

Тарчуловски (32 г.) е обвинен, че по време на шестмесечния бунт на етническите албанци от 2001 г. е ръководил полицейската част, участвала при атака на село Люботен. Според обвинението в района на нападението, където са били сринати 14 къщи, не е имало военни обекти.

В обвинителния акт се посочва, че седем цивилни граждани са били убити при претърсвания от къща на къща след атаката. Други къщи в района са били обстрелвани със снаряди. Селяните, които са искали да напуснат зоната, били спирани и бити.

Според обвинението операцията е била предприета очевидно като репресивна мярка в отговор на смъртта на осем македонски полицаи, загинали, след като камионът им се натъкнал на сухопътна мина.

Ако бъдат признати за виновни Тарчуловски и Бошковски могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?