Започна процесът за най-голямата корупционна афера в Хърватия

Иво Санадер

С прочитане на обвинителния акт в Областния съд в Загреб започна процес срещу бившия премиер Иво Санадер и доскоро управляващата партия Хърватска демократична общност (ХДО) за една от най-големите корупционни афери в Хърватия, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

За пръв път на подсъдимата скамейка се появява една партия, която в момента е най-голямата опозиционна сила в страната.

Санадер и ХДО заедно с още деветима подсъдими са обвинени, че с посредничеството на частната маркетингова агенция Фими медия в периода от 2003 до 2009 г. са източили около 10 милиона евро от държавни фирми и инстутитуции. Според обвинението около 4 милиона евро са отишли в черната каса на ХДО, а около 2 милиона е присвоил Санадер.

Сред подсъдимите са бившият говорител на партията и правителството Ратко Мачек, касиерът на ХДО и бивш началник на митниците Младен Баришич, счетоводителката Бранка Павошевич и собственичката на Фими медия Невенка Юрак.

Адвокатите на Баришич, Павошевич и Юрак заявиха, че по време на процеса ще се опитат да смекчат вината на своите клиенти, като докажат, че те са правели всичко по нареждане на Санадер, тогава лидер на партията и премиер на страната.

На днешното първо заседание на съда Санадер и неговият близък сътрудник Мачек не се признаха за виновни. В петък Санадер каза пред журналисти, че този процес е "нагласен и политически мотивиран", но той го очаква спокойно, защото има най-добрата защита и аргументи.

Главен съдия по делото Фими медия е Ивана Чалич, която по-рано осъди убийците на журналиста Иво Пуканич и неговия сътрудник Нико Франич.

Интересът на медиите към този процес не е толкова голям, колкото беше при започването на първия процес срещу Иво Санадер по обвинения за вземане на подкупи от австрийската банка Хипо и от унгарската петролна компания МОЛ.

Прочитането на обвинителния акт, който съдържа над 500 стпраници, беше излъчено на живо от хърватските телевизионни канали. Защитата предложи около 200 свидетели, а обвинението около 350. Един от свидетелите ще бъде бившият премиер и сегашен лидер на партията Ядранка Косор, която е предложена за свидетел и от защитата, и от обвинението.

Съдебните заседания по делото ще се свикват всеки понеделник и вторник, а през останалите дни ще върви процесът срещу Санадер по обединените обвинения за вземане на подкуп от банка Хипо и от МОЛ.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?