Започна проверка за пазаруването на политици

Започна проверка за пазаруването на политици

Проверката по новия скандал, свързан с купуването на политици и държавни служители с пари от сделки с Държавния резерв, върви с пълен ход, съобщи в петък главният прокурор Борис Велчев. 

Още в четвъртък, след като оповести пред Нова телевизия документи със сензационни откровения на ДПС “бизнесмен”, бившият шеф на резерва о.р. ген. Димитър Димитров отишъл да ги предаде и на прокуратурата.

Според Димитров, който бе махнат от поста по настояване на вицепремиера от ДПС Емел Етем, подкупите е раздавал през 2003–2004 г. бизнесменът Мирчо Петков, известен като едър играч от кръга на ДПС. Документите представляват обяснения на Петков през 2004 г. пред негови руски съдружници защо в момента нямал пари да им се издължи.

Така, според признанията на Петков, 1 млн. лв. били броени от него, за да се осигури за шеф на Държавния резерв да бъде назначен Йовчо Йовчев (в момента с висящо дело за източването на резерва) и още на няколко регионални директори, друг милион бил даден, за да бъде назначен за земеделски министър Нихат Кабил и да се подготви бъдещо назначаване на министерско място на Емел Етем. Над 2 млн. лв. били броени и на зам.-главния прокурор Христо Манчев за “различни услуги”. Според огласеното Мирчо Петков откровено обяснява, че един министър в България струва около 200 хил. лв. Сред другите суми са посочени спонсорства на НДСВ, ДПС и БСП за милиони левове.

В петък Петков отрече пред Нова телевизия да е замесен в подобни далавери и каза, че доброволно давал пари на СДС преди да дойдат на власт, след което те го наритали, а освен това високопоставени шефове от БСП му искали “милиони” по време на кабинета “Виденов”. Така Мирчо Петков, известен под името Мирчо Циганина, отклони топките от полето на настоящата управляваща коалиция и ги прехвърли към вече отминалите.

Борис Велчев посочи, че в момента се изяснява автентичността на документите, които Димитров огласи публично. Проверява се и съдържанието им.

Прокуратурата обаче до момента разполага единствено с ксерокопия. Пред Нова телевизия в четвъртък Димитър Димитров каза, че пред разследващите органи ще разкрие кой му е дал документите и къде се намират оригиналите им. По-късно в разпратено до някои медиите изявление, един от присъствалите на срещата на Мирчо Петков с руските му съдружници, потвърди истинността на изнесените факти. Това е руснакът Степан Аржадеев, “ужилен” от българския си съдружник Петков.

Главният прокурор каза още, че до месец очаква досъдебното производство срещу Мирчо Петков да влезе в съда. Бизнесменът е разследван за източване на горива от държавния резерв от средата на миналата година.

Шефът на спецзвеното във Върховна касационна прокуратура Бойко Найденов допълни, че се снемат обяснения от всички замесени в случая с Държавния резерв. След изрично разпореждане на началника си Найденов трябва да провери специално и твърденията, че зам.-главният прокурор Христо Манчев е получил огромна лична “помощ” от 2.3 млн. лв.

Пред Нова телевизия в петък Мирчо Петков отрече изобщо да е правил такива признания пред руските си съдружници, като заяви, че към посочения период не им е дължал нито лев. Той предположи, че някои от бившите му съдружници си отмъщават и бил предупреден, че ще “извадят пред медиите нещо, ако не плати”.

Мирчо Петков каза още, че няма нито дума истина в твърденията, че е плащал на посочените политици или магистрати или да е осигурявал назначаване на министри. Той каза, че бизнесът му е вървял добре, докато е бил в сянка, но когато през 1992 г. медиите изкарали за неговата търговска дейност с Русия и че фирмата му държала 72% от износа за Русия, започнали проблемите му. Тогава политици и партии започнали да му искат пари.

Николай Добрев поискал милиони за БСП?

Според Петков той бил симпатизант на СДС и затова при управлението на Жан Виденов му правели сечено на бизнеса. През 1996 г. му отказали регистрация на два фонда за масова приватизация, а 10 дни по-късно затворили “Елит банк” - съдружникът му в тези фондове.

По това време от “високо място от БСП” му била поискана голяма сума, по думите му “милиони левове”. Той отказал. Мирчев не уточни кой му е искал сумата, само обясни, че е бил зам.-председател на БСП. По това време Виденов имаше двама заместници - покойният Николай Добрев, който превърнат посмъртно в партийна икона, и Красимир Премянов. В отговор на настойчивите подкани на водещия Георги Коритаров да каже Добрев ли му е искал парите, Мирчо Петков многозначително се подсмихваше и нито отрече, нито потвърди.

Той каза още, че спонсорирал предизборната кампания на СДС през 1997 г. с 500 хиляди долара, които предал “лично” на съпругата на тогавашния лидер на СДС Иван Костов - Елена Костова. Помагал и на близкия до Костова сърбин Зоран Ристич да търгува с България, което ставало по ембаргово време, като предпазливо уточни, че и той, и сърбинът не са търгували с горива, а с други стоки. “За благодарност”, когато сините дошли на власт, в резиденцията край Правец, която той стопанисвал, му били изпратени барети, оплака се Петков. 

Той добави, че парите е дал на четири очи на Елена Костова, и че, естествено, няма документи за дарението.

Бизнесменът обясни още, че и на други партии като НДСВ и БСП бил давал малки суми за предизборни кампании, и то по молба на местни функционери. Мирчо потвърди, че се познава добре, но “само на маса” с лидера на ДПС Ахмед Доган, който бил “твърде горд човек”, за да иска за партията си пари. Двамата нямали никакъв общ бизнес.

Кабил: Това е скалъпена история

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил заяви, че историята с платените за поста му 1 млн. лв. е “скалъпена”. Той призна, че се познава лично с Мирчо Петков, но не знае за неговия бизнес. “Разбрах от медиите, че има и ценоразпис за министерските постове. Това е още по-нелепо”, каза той.

На въпрос дали ще си потърси правата по съдебен път, Кабил отговори: “Кого да съдя – Димитър Димитров, ли? Затова, че показва някаква папка, която може би някой друг му е дал?”.

От ДСБ не коментираха изявленията на Мирчо Петков, а самият Иван Костов нямаше как да бъде питан, защото е в чужбина.

Бившият вътрешен министър от правителството на СДС Емануил Йорданов каза, че Елена Костова е проверявана многократно и ако е имало такова дарение, то е щяло да излезе наяве още много отдавна. “Ако Мирчо Петков е давал суми от порядъка на 500 000 долара, е хубаво да се провери откъде той е разполагал с тези средства”, коментира още Йорданов.


“Ако аз ви кажа, че съм дал 500 000 долара на президента Георги Първанов, ще ми повярвате ли?”, попита бившият вътрешен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България