Започна раследване на смъртта на украинския министър на транспорта

Генералната прокуратура на Украйна нареди да започне разследване на смъртта на украинския министър на транспорта Георгий Кирпа, предаде ИТАР-ТАСС във вторник. Кирпа бе открит мъртъв във вилата си край Киев в понеделник.

До тялото на министъра бил намерен пистолет, припомня агенцията. Оръжието е регистрирано. Намерени са куршум и гилза.

Установено е, че причина за смъртта е огнестрелна рана в главата, посочва агенцията. Говорителят на министъра Едвард Занюк заяви, че в поведението на шефа му нямало никаква промяна, която да потвърди версията за самоубийство, отбелязва АФП.

Видеокамерите на охраната заснели как министърът влиза във вилата сам. Тя била охранявана от двама бодигардове.

Кирпа бе смятан за влиятелен член на властта в Украйна, припомня АФП. Твърди се, че неотдавна влязъл в конфликт с премиера Виктор Янукович, който го упрекнал, че оставил да боядисат в оранжево сградата на банката на транспортното министерство. Оранжевото е цветът на украинската опозиция, чийто лидер Виктор Юшченко спечели президентските избори в неделя.

Опозицията пък обвинявала неведнъж министъра, че се опитвал да попречи на придвижването на нейни симпатизанти. Кирпа забранявал движението на влакове, с които те отивали към сборни пунктове в страната.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?