Започна разследване за ролята на големите инвестиционните банки от Уолстрийт в скандала с Пармалат

Властите в САЩ започнаха разследване за ролята на големите инвестиционни банки от Уолстрийт в скандала с италианската компания Пармалат, подозирана в измама на стойност милиарди долари, предаде Асошиейтед прес.

Следователите проучват ролята на банките при продажбата на облигации на Пармалат, както и дали финансовите институции не са се престорили, че не забелязват нередностите в счетоводните документи на компанията. Заради мащабите на измамите в Пармалат, скандалът с италианската компания бе наречен "Европейският Енрон".

Инвестиционните банки получават милиони долари от такси за уреждане на продажбите на ценни книжа и от други финансови сделки. Именно тези такси накараха някои инвестиционни банки да помагат на Енрон в неговите счетоводни измами, припомня някои от заключенията на разследването на Конгреса Асошиейтед прес.

На 29 декември 2003 г. Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси на САЩ подаде граждански иск срещу Пармалат, като я обвини в измама. В момента комисията разследва евентуалната роля на американски банки в продажбата на облигации на компанията на стойност 1,5 млрд. долара на инвеститори в САЩ.

Още от Бизнес