Започна реимунизация на медици, следват учители и домове за възрастни

Ваксинирането на всички желаещи може да започне през пролетта

България получи в понеделник нова пратка с 18 720 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech, която е наполовина по-малко от предварително очакваните 35 000 дози заради обявените в края на миналата седмица производствени проблеми на производителя.

С новата пратка ще продължи ваксинацията на работещи в здравната сфера от първата фаза на имунизационния план. През тази седмица ще започне и ваксиниране в някои домове за възрастни хора и на учители от втората фаза на плана, но само на някои места в страната. В понеделник започна и реимунизация с втора доза от ваксината на Pfizer-BioNTech на първите имунизирани медици, сред които здравният министър Костадин Ангелов и директори на болници.

До момента у нас са ваксинирани 18 453 души и до края на миналата седмица са били регистрирани общо 19 нежелани реакции, които са описани в кратката характеристика и са очаквани.

Втората доза е гарантирана

"Когато има производство, винаги има и риск, но със схемата, която сме решили да следваме, той е сведен до минимум. Всеки, който е получил първа ваксина, за него се пази някъде и втората – дали е в "Бул Био", дали е в местното РЗИ – няма значение. Ваксина има", обясни в понеделник при получаването на пратката с ваксините главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Наваксване през февруари

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов съобщи, че следващата седмица се очаква в страната да пристигнат около 4000 дози от ваксината на Moderna. В началото на февруари трябва да получим 35 000 дози от Pfizer/BioNTech, а в средата на същия месец се очаква и следваща доставка на Pfizer/BioNTech.


Сн: Ангел Кунчев и Богдан Кирилов посрещат новата пратка с ваксини.

"Информацията, която имаме към момента, е, че тази, която ще бъде в средата на февруари, ще компенсира и половината количество, което не получаваме днес", обясни Кирилов.

"Ваксинирането е дълъг маратон"

По-късно здравният министър Костадин Ангелов, който беше реимунизиран, защити консервативният модел, който страната ни следва – да пази половината от всяка пратка за реимунизация, вместо да я прилага директно и да гони по-висок брой ваксинирани. Той отхвърли като невярна тезата, че след 1 доза ваксина се постига 80% защита и затова е оправдано да се бърза с ваксинирането на колкото се може повече хора с 1 доза.


Сн: Здравният министър получи втората доза от ваксината от неговата бивша студентка д-р Валериева.

Здравният министър призова да не се водят класации, според които сега сме на последно място в ЕС по брой ваксинирани на 100 души, защото ваксинацията е ""дълъг маратон с много препятствия" и "как е избягана първата отсечка от 100 метра няма никакво отношение към крайния резултат!".

"Социални лешояди"

Той също така отхвърли спекулациите за политически интереси при поръчките на ваксини. Подобни коментари в общественото пространство се появиха заради първоначалния избор на България ваксината на AstraZeneca да е основната, на която да разчитаме за масовата ваксинация, а директор за България на компанията е Зоя Паунова - майка на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. Той припомни, че първоначално тази ваксина е била най-напреднала при разработването. Освен това посочи, че страната ни участва в цялото портфолио на ЕС с различни ваксини, които се разпределят на квотен принпип и в крайна сметка от всеки вид ваксина (РНК, векторна и др.) има дози за ваксинирането на по около 3 млн. български граждани. "В нито един момент българската държава не е вземала политическо решение, свързано с броя и доставките на ваксините", коментира здравният министър .Ангелов окачестви хората, които тиражират подобни твърдения като "политически мераклии и социални лешояди, които се хранят от грешките на хората, които воюват на терена на войната, която вдят всички български граждани с Covid-19".

Очакван брой от различните видове ваксини

"Pfizer/BioNTech" – 3.9 млн. дози за 1.95 млн. души

"Moderna" - 500 хил. дози за 250 хил. души

"AstraZeneca" - 4.5 млн. дози за 2.25 млн. души

"Johnson and Johnson" - 2 млн. дози (в зависимост от резултатите на клиничните изпитвания ще се установи дали ще се поставят една или две дози)

"CureVac" - 1 млн. дози за 500 хил. души

От компанията Sanofi нито една държава все още не е поръчала ваксини, в т.ч. и България. Този етап не е достигнат, тъй като по договор поръчката се извършва след приключване на фаза 2 на клиничните изпитвания. На база пропорционално разпределение на дозите, условното количество за България е от 4 650 000 дози.

За ваксината на фармацевтичната компания Novavax ЕК е приключила проучвателните разговори за закупуване на до 200 милиона дози (100 милиона дози и 100 млн. опционални дози). Индикативните количества за тази ваксина, след сключване на договор с ЕК и производителя, за България биха били прогнозно - 1 550 000 дози с опция за допълнителни 1 550 000 дози.

Втората фаза започва от Пловдив и Бургас 

От тази седмица ще започне и паралелно ваксиниране на групите от втората фаза в имунизационния план – учители и персонала и обитателите на домове за възрастни хора.

"Още тази седмица в някои области в страната може да започне втората фаза от Националния план за ваксиниране. В Пловдив, в Бургас - донякъде те могат да започнат с втората фаза с някои от домовете за възрастни хора. Такива, в които е имало най-малко случаи последните 1-2 месеца, както и с първите училища, където имаме вече списъци на желаещите. Това ще стане на малко по-късен етап, може би след седмица до 10 дни в София, защото там, където има медицински университети и са струпани много болници, броят на колегите е много по-голям. В София някъде наполовина са обхванати желаещите от здравната система и предстои да ги довършим, но при наличие на ваксини ще започнем и в София паралелно изпълнението и на втора фаза", каза Кунчев.

Масова ваксинация на всички желаещи – през пролетта

През март-април вероятно ще може да се започне с имунизирането на всички желаещи, каза още той.

"За момента личните лекари имат данни за хората, които активно са потърсили ваксина. Списъкът трябва да се прави не по-рано от 2-3 седмици преди самата имунизация, за да е максимално актуален. Който не се е записал, а после поиска, също ще бъде включен. Личните лекари познават много добре здравословното състояние на пациентите си. Би следвало да започнат с хората, които са в най-голям риск – с хронични заболявания, със специфични белодробни заболявания, които се стремим да предпазим най-бързо.", посочи Кунчев.

Мобилни екипи за ваксиниране

Междувременно стана ясно, че МЗ и директори на болници обсъждат създаването на специализирани центрове за имунизация.

Директорът на ВМА и шеф на ваксинационния щаб ген. Венцислав Мутафчийски коментира, че ваксинирането срещу Covid-19 ще става все по-масово и затова са направени предложения за специализирани центрове в големите болници с мобилни екипи и имунизационен център, който да бъде с удължено работно време. Идеята е те да работят минимум до 22 часа. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?