Започна ремонтът в центъра на София

Започна ремонтът в центъра на София
Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" започна в понеделник и се очаква да продължи цяло лято. Това ще доведе до промени в организацията на движението в района, където поетапно ще се подменят трамвайните релси, настилката и водопроводът. 
 
Улица "Граф Игнатиев" ще бъде изцяло пешеходна зона, ще се ремонтират и площадите по нейното протежение. Зеленчуковият пазар ще бъде премахнат, но книжният пазар на площад "Славейков" ще бъде осъвременен. 
 
Заради реконструкцията трамваите по "Граф Игнатиев" ще спрат. Трамвай 18 въобще няма да се движи. Трамваите 10 и 12 се обединяват в една линия под номер 10, чиито маршрут ще покрива територии, обслужвани от самостоятелните линии. Тя ще се движи от жк. "Западен парк" по маршрута на трамвай 10 до бул. "Витоша", ще завива към Централни хали и ще продължава по маршрута на трамвай 12 към кв. "Илиянци".
 
Ремонтът трябва да завърши в средата на октомври, каза заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев пред БНР.
 
Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите улици и площади се прави от фирмата "Джи Пи Груп", а стойността на проекта е над 24 млн. лева.
 
Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че юа забавяне в изпълнението се предвиждат санкции от по 240 000 лева на ден. За некачествена работа глобите са до 5% от стойността на договора. Всички дефекти, появили се в гаранционния срок от 8 години, трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя.
 
Същата компания прави и ремонта пред НДК, където няколко месеца след приключването на работата се появиха дефекти - част от плочките са надигнаха.
Споделяне

Още по темата

Още от България